3. decembar 2020.3. dec 2020.
IZVEŠTAJ PONOVO  SKINUT SA DNEVNOG REDA
O RADU USTANOVE KULTURE RASPRAVLjAĆE NA NEKOJ OD NAREDNIH SEDNICA

IZVEŠTAJ PONOVO SKINUT SA DNEVNOG REDA

Izveštaj o radu Biblioteke “Janko Veselinović” je prošle nedelje još jednom skinut sa dnevnog reda sednice Opštinskog veća i ponovo vraćen na doradu uz obrazloženje predsednika veća Dušana Ilinčića da materijal nije adekvatno napisan. Direktor ove ustanove Nebojša Ostojić je u svom obraćanju članovima lokalne vlade rekao da se trudio da izveštaj, koji je već jednom skinut sa dnevnog reda jedne od prethodnih sednica, dopuni što je više mogao te da je taj posao radio u dogovoru sa načelnikom nadležnog opštinskog odeljenja.
–Tačno je da je izveštaj već jednom vraćen. U prvi mah ja sam deo izveštaja koji se odnosi na Festival zimnice dostavio na deset strana, ali je rečeno da se to skrati na dve. Izveštaj smo sa druge strane proširili sa spiskom knjiga koje smo nabavili u 2019-oj godini- izjavio je u uvodnom izlaganju Ostojić. Ilinčić je još jednom ocenio da je materijal dosta štur te da po njegovom mišljenju treba da pretrpi još dopuna, izmena, da bude slikovitiji i sadržajniji.
–Čitav izveštaj se opet suštinski zasniva na dve strane. Nemamo ni strukturu zaposlenih, ni mnogo toga što bi trabalo da ima. Ja bih voleo da čujem neko obrazloženje i dodatno objašnjenje koje bi nas moglo ubediti da glasamo za ovakav izveštaj- rekao je predsednik opštinskog veća.
Sa tvrdnjom da dostavljeni materijal o radu ove ustanove kulture ima prilično manjkavosti složio se i načelnik nadležnog odeljenja u opštinskoj upravi Miodrag Tadić koji je dodao da određenog napretka ipak ima.
–Jesmo mi to radili nešto u saradnji i direktoru je predočeno šta treba da uradi, šta da izmeni, koje stavke da doda. Nije to baš tako lako išlo, ali ima pomaka. Izveštaj sadrži neke neophodne delove poput uvodnih napomena, opisane bibliotečke delatnosti, opisuje i finansijski izveštaj. Sadrži i deo koji se odnosi na Festival zimnice ali ne u preobimnom izdanju, jer smo mi taj izveštaj o festivalu već posebno razmatrali i usvajali. Zato i nije bilo potrebe da se u tom obimu nađe u ovom izveštaju. Tu je i muzejska delatnost. Postoji određena metodologija koja je propisana ali izveštaj treba da sadrži što više podataka kako u narativnom tako i u finansijskom delu- zaključio je Tadić koji je pozvao veće da ipak ne vraća materijal na doradu. Direktor ustanove je podsetio da je svake godine, počev od 2004-e godine, dostavljao iste izveštaje koji su bili usvajani te da mu nije jasno šta je to što je potrebno dodati ili promeniti.
–Ja sam taksativno nabrojao kulturne aktivnosti i nikada ih više nismo imali nego u izveštajnom periodu. Meni je bilo dovoljno samo da nabrojim šta se uradilo a ne da opisujem, recimo, književno veče i stavljam sliku pesnika, iznesem utiske, strukturu posetilaca- poručio je Ostojić. Sa njegovom tvrdnjom da su izveštaji u identičnoj formi mnogo puta do sada usvajani nije se složio Jovan Dimitrijević, tvrdeći da to nije istina, jer je ovaj dokument od kada je on član veća nekoliko puta skidan sa dnevnog reda.
–Najopasnije je što i kada skinemo izveštaj vama nije jasno zbog čega je to tako. Treba utvrditi šta ovde nedostaje. Imate plan rada i ono što je urađeno, da navedete kakve ste probleme i izazove imali prilikom realizacije plana, šta je uticalo objektivno a šta ne na njegovu realizaciju. Vi ste ustanova kulture i imate najbolji kadar. Od pet radnika četiri su sa visokom stručnom spremom. Vaš izveštaj bi trebao da bude primer drugima. Ne može to da bude izveštaj jednog čoveka već kolektivni izveštaj svih radnika po strukturama- zaključio je Dimitrijević u obraćanju direktoru. Iako su na kraju pojedini članovi veća smatrali da izveštaj sa izrečenim izmenama i primedbama treba usvojiti, predsednik veća ostao je dosledan svom stavu te je jednoglasno odlučeno da se o radu ove ustanove razgovara na nekoj od narednih sednica do kada bi u Biblioteci “Janko Veselinović” trebali da rade na doradi i implementiranju svih izrečenih sugestija.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa