3. decembar 2020.3. dec 2020.
Šabac #NAOPAKO
Tim Šabac sa takmičenja Svetionik znanja

Šabac #NAOPAKO

Šapčanke u Svetioniku znanja: prepoznaj i podrži
U okviru četvrte generacije takmičenja Svetionik znanja izabrane su četiri devojke koje će ove godine kroz svoj projekat predstavljati turizam našeg grada. To su četiri gimazijalke: Tijana Iskić, Milica Alimpić, Marijana Jokičić i Katarina Srdanović. One su protekle nedelje svoj projekat predstavile na velikom finalu pred stručnim žirije i takmičarima iz petnaest gradova širom Srbije i osovojile drugo mesto.
Na pitanje “šta zapravo predstavlja njivoh projekat“ odgovaraju:
-Naš projekat se fokusira na aplikaciju koja je bazirana na augmentativnoj realnosti, odnosno, skenirajući određene kodove moći ćete da vidite sadržaj koji prikazuje naš grad. Sadržaj čine: 3D model statue Jevrema Obrenovića, panorama Zelenog venca iz početka 20. veka, video sadržaj (koji ćemo snimiti u tvrđavi u vidu borbe iz 15. veka), raznolik spektar fotografija i slajd šoua. Naš cilj je da prikažemo bogatu istoriju Šapca na moderan način – rekla je Milica Alimpić.

Kroz naziv projekta i korišćenje uzrečice naopako može se videti humor našeg grada. Devojke su kroz korišćenje ove uzrečice želele da se istaknu i približe je ljudima koji nisu iz Šapca


- Sama tura će se fokusirati na 9 čekpointova, odnosno, lokacija za koje smatramo da su bitne za naš grad. Kao što je Milica pomenula na svakoj lokaciji će učesnici skenirati naš kod samim tim aktivirati aplikaciju sa AR sadržajem. Imamo dve ture jedna je na Letnjikovcu odnosno u parku nauke koja će se bazrati na osnovce, a velika gradska tura, takozvana Čekpoint tura će se bazirati na turiste i naše sugrađane. Lokacije Čekpoint ture su: Stari grad, Trg, Zeneni venac, Muzej, Biblioteka, Arhiv, Sinagoga, Vinaverov Trg i Pozorište – dodaje Katarina Srdanović
Projekat će takođe uključiti mlade sugrađane koji su zaintersovani za volontiranje na samom projektu. O tome nam je više rekla Tijana Iskić.
- Edukacija volontera će biti podeljena na dva dana. Prvi dan će biti posvećen Čekpoint turi Šabac, gde će učestvovati 10 učesnika koji će dobiti priliku da nauče kako da na zanimljiv način prezentuju sadržaj AR-a. Drugi dan edukacije će biti odvojen za posebnu turu koja će biti na Letnjikovcu, za tu turu je predviđeno šest učesnika koji će dobiti priliku da prođu elemente STEAM obrazovanja. Ova dva dana se odnose na teorijski deo edukacije, a volonteri će dobiti priliku da ono što su naučili primene u praksi.



Kroz naziv projekta i korišćenje uzrečice naopako može se videti humor našeg grada. Devojke su kroz korišćenje ove uzrečice želele da se istaknu i približe je ljudima koji nisu iz Šapca.
-Pored promocije putem flajera, majica, bedževa i stikera imaćemo i promociju putem društvenih mreža. Trenutno možete biti upućeni u naš rad putem instagram stranice @sabacnaopako, a uskoro očekujte i vejb sajt na kom ćemo objavljivati tok projekta. Zahvalile bismo se svim partnerima i dosadašnjim sponzorima, a ponajviše Udruženju Svetlost. Ovim putem pozivamo sve mlade da se aktiviraju i sledeće godine iskoriste priliku da učestvuju u petoj generaciji Svetionika znanja – izjavila je Marijana Jokičić.
Nadamo se da ćete prepoznati trud i rad ovih devojaka i samim tim ih podržati tokom realizacije projekta.
Katarina Srdanović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa