3. decembar 2020.3. dec 2020.
Okončana još jedna faza projekta „Biosol“

Akademija tokom 2021. godine

Kao primer dobre prakse Šapčani su se nedavno mogli upoznati sa projektom „Biosol“ kroz upoznavanje sa onim što je grad dobio tokom realizacije projekta gde je ostvarena prekogranična saradnja između dva grada, a zahvaljujući njemu, tokom naredne godine u Šapcu će početi da radi jedinstvena Akademija u Srbiji.
-Okončana je, za nas, jedna izuzetno važna faza projekta “Biosol”, opremili smo Akademiju za energetsku efikasnost demonstracionim modelima koji služe za edukaciju naših najmlađih sugrađana, ali ne samo njih, nego i za edukaciju nezaposlenih osoba, iz oblasti obnovljivih izvora energije. U okviru opremanja Akademije, mi smo nabavili jedan električni automobil koji treba da demonstira na koji način ide automobilska industrija i kako treba da izgleda budućnost automobila i prevoza. Tu su i pametne klupe i razne igrice koje bi trebale da privuku pažnju dece i da nalakši i njima prihvatljiv način objasne kako funkcionišu obnovljivi izvori energije i zašto su oni toliko bitni - rekao je predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić i dodao da je važno deci i mladima predstaviti na njima prijemčiv način značaj obnovljivih izvora, te da će koncept Akademije za energetsku efikasnost, jedinstvene u Srbiji, zaživeti tokom 2021. godine.

Ciljevi projekta
Kako je predviđeno projektom započetim prethodne 2019. godine, cilj je: Podrška povećanoj upotrebi održive energije i energetskoj efikasnosti u prekograničnom regionu, dok su specifični ciljevi projekta: Povećanje infrastrukturnih kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u oblasti projekta i Upoznavanje javnosti i drugih ciljnih grupa sa društveno-ekonomskim koristima energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije i praktičnosti primene mera za unapređenje energetske efikasnosti. Grad Šabac će na osnovu svog iskustva sa biomasom izgraditi još jednu toplanu na biomasu snage 0,5 MW pored prve toplane (zajedno će davati 1 MW). Fotonaponske (FN) ćelije i geotermalna pumpa biće instalirane u skladu sa potrebama zgrade centra za obuku.


- Naredne godine će biti akreditovani svi seminari koji trebaju u ovoj akademiji i da se pohađaju. Ono što je nama takođe značajno, a prepliću se razni evropski projekti u okviru projekta “Seed step 3”, koji finansira Austrijska razvojna agencija, uradiće se jedan dodatni aneks u trening centru gde treba da se i nalazi Akademija, tako da će se svi ovi demonstracioni modeli, sve ovo što smo mi uradili u okviru projekta “Biosol” upravo naći u tom jednom novom objektu koji će biti prilagođen za pohađanje svih ovih seminara, kako za naše mlade, tako i za nezaposlena lica. Mi smo Projekat iskoristili kako bi ustanovili Akademiju, a ona će po uspostavljanju nastaviti da živi sama za sebe, što i jeste odlika evropskih projekata da imamo u okviru njih projekte koji su održivi, koji će nastaviti da funkcionišu i kada formalno prestane funkcionisanje projekta.
Projekat obuhvata mogućnosti upotreba biomase i solarne energije kao obnovljivih izvora održive i efikasne energije za samostalne komplekse sa socijalnom svrhom- BIOSOL, a realizuju ga Grad Šabac kao vodeći partner u saradnji sa Gradom Nova Gradiška i Lokalnom akcijskom grupom “Zapadna Slavonija”. Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije. Upravo pomenuti produkti obezbeđeni kroz projekat prezentovani su u okviru Noći istraživača Šapčanima na Trgu šabačkih žrtava.
-To su električni automobil, “pametna” klupa koja omogućava punjenje mobilnih uređaja, kao i jedan poseban eksponat koji mi imamo i u Parku nauke, a to je solarna školica. Reč je o svima poznatoj dečjoj igri gde deca skačići po poljima generišu energiju i na taj način generišu struju. Oni su predstavljeni u okviru dela E kutak.- istakla je Tamara Pejić, stručni saradnik u Centru za stručno usavršavanje.
Kada je u pitanju manifestacija “Noć istraživača”, zbog aktuelne epidemiološke situacije sve svoje programe organizatori su premestili na ju tjub platformu i svi događaji su prezentovani onlajn, u nadi da će već naredne godine ponovo biti moguća drugačija organizacija i otvorena vrata za sve zainteresovane.
D. B.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa