10. decembar 2020.10. dec 2020.
Omaž večnosti bića
Nagrada “Miloš Simić” za Savu Markovića

Omaž večnosti bića

Negujući sećanje na Miloša, njegov talenat, kreativnost i kao podsticaj mladim naraštajima na putu umetnosti priznanje koje nosi njegovo ime ove godine poneo je Sava Marković
U galeriji Škole primenjenih umetnosti priređena je izložba pod nazivom “Bogomoljka” koju čine radovi učenika prvog i drugog razreda koji su konkurisali za Nagradu “Miloš Simić”.

Negujući sećanje na Miloša, njegov talenat, kreativnost i kao podsticaj mladim naraštajima na putu umetnosti priznanje koje nosi njegovo ime ovogodišnjem dobitniku Savi Markoviću dodelili su Miloševi roditelji.
Profesori ŠPU Tamara Isaković Kovačević, Mina Stupar i Mladen Pantelić, prilikom odabira radova učenika prepoznali su simboliku skulpture laureata kao delić večnosti i sećanja na prerano preminulog umetnika.

-Nagrada otkriva nadarenost dece i njihove sklonosti ka umetnosti. Priznanje je nešto što žarko žele, ali to nije jedini motiv. Kroz ovaj vid izražavanja iskazuju svoje ideje, poglede na život, svet. Kao roditelji deteta koje je sebe pronašlo u stvaralaštvu uvek ćemo podržati izložbu - navodi Zoran Simić.
-Dugujemo zahvalnost svim divnim ljudima iz škole koji svake godine se trude da održe kontinuitet izložbe, a pre svega učenicima koji svojim radovima doprinose sećanju na Miloša - naglasila je Saška Simić.


-Velika je čast biti nosilac priznanja koje nosi ime Miloša Simića. Bio sam fasciniran njegovom opčinjenošću prirodom, te su izložba i moj rad poseban omaž. Želelo sam da kroz belu bogomoljku prikažem prolaznost, ali i večnost bića. Prilikom izrade skulpture koristio sam istraživanja koja su ostala iza Miloša u školi. Nažalost nisam ga upoznao, ali sam od profesora slušao o njegovom talentu i osobinama koje su ga krasile kao osobu - rekao je Sava.



Direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić ističe da je postavka posvećena Milošu, ali i svim mladim stvaraocima koji kroz umetnost iskazuju svoju individualnost i senzibilitet.

-Miloš je bio poseban, drugačiji, jedinstven, posebno nadareno biće, a njegovi pogledi na ono što nas okružuje su ostali. Tema ovogodišnje izložbe je bogomoljka kao simbol duhovnosti i zbog toga je posmatramo kao molitvu, ne samo za Miloša, nego za sve nas.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa