21. januar 2021.21. jan 2021.
foto: n. poznanović

foto: n. poznanović

PLIVANjE: NEBOJŠA POZNANOVIĆ, PK „DELFIN“

VELIKI USPESI U TEŠKOJ GODINI

Nezgodna godina ulepšana dobrim rezultatima. Mnogo takmičara osvojilo i prve medalje, državni uspesi za istoriju šabačkog plivanja. Prioritet veća baza, uz rezultatski napredak. Plivanje nosi draž za sve
Iza nas je 2020. godina za koju većina ne želi da se ponovi. Ipak, kao što je neke snove prekinula, tako je za neke ostala istorijski važna zbog postignutog na sportskim borilištima. Po uspesima pamtiće je i šabački Plivački klub „Delfin“. Svoja razmišljanja o rezultatima kluba i generalno plivačkim perspektivama u Šapcu podelio je sa nama trener kluba Nebojša Poznanović.

Kada se podvuče crta na nedavno okončanu godinu, šta se nalazi u bilansu?
-Godina je izuzetno, dobro krenula. Prva dva kola Centralne Srbije u Kragujevcu, dobili smo dvostruke prvake Ivu i Uglješu, kao i srebrne i bronzane medalje na nivou Centralne Srbije: Nađu Gruban, Ivu Marjanović, kadetsku štafetu 4 puta 50 slobodno u sastavu: Ognjen Jokić, Dimitrije Josipović, Aleksa Avramović, Uglješa Pavlović. Poslednji miting imali smo u Beogradu, Ante Lambaša 7. i 8. marta, gde su naši najmlađi delfini osvojili mnogo medalja. Najuspešnija je bila Iva Marjanović (zlato i dve bronze), odnosno srebro Sare Popović. Potom je usledio prekid. Ono što moram da pohvalim kod većine mojih takmičara je želja za treningom, posvećenost, predanost i rad. U junu u Valjevu u Petnici, posle pauze od dva meseca naša deca plivaju dobro i svi već pomenuti ponovo osvajaju mnoštvo medalja, a u tome im se pridružuju: Teodora Petrović, Ognjen Jokić, Ksenija Jeftić, Aleksandar Živković i Stefan Vuković. Dobri rezultati, nastavljaju se na mitingu u Leskovcu od Ive, Uglješe i mlađane Ive. Konačno kruna za ovu godinu, najbolje rezultate postižemo u decembru na državnim takmičenjima za pionire i kadete, juniore i apsolutna kategorija u Beogradu. Naši pioniri plivali su kao ulazna kategorija i ostvarili su mnoštvo plasmana od 4 do 10 mesta u državi u svojim godištima. Najuspešnija je bila Iva Marjanović, Teodora Petrović, Aleksa Avramović kao i Sara Popović. Najviše smo ponosni na osvajanje trećeg mesta u državi, u disciplini 100 m. delfin Uglješe Pavlovića (06) i osvajanje srebrne medalje na 200 m. delfin Ive Marković(06). Naravno tu su i učestvovanja u finalima na 100 m. To su prve državne medalje posle Luke Poznanovića.

Nepisano pravilo je da su deci interesantniji sportovi sa loptom, dinamičniji, atraktivniji. Koji je adut plivanja u privlačenju najmlađih?
-Večita borba sa štopericom, rad na samom sebi, mentalna snaga, odlična fizička sprema i tehnika, popravljanje i isplivavanje što boljih vremena na jakim mitinzima kod nas, kao i na međunarodnim takmičenjima, itekako predstavljaju veliki motiv za bavljenje plivanjem. Tu su i zajednička druženja, putovanja, pripreme, takmičenja. Deca koja žele da se bave takmičarskim plivanjem od najmlađih selekcija pa sve do najstarijih moraju da pokažu veliku istrajnost, želju, volju i upornost. Konkurencija je velika. Mi smo manji klub i naša baza je manja. Takmičarsko plivanje je izuzetno zahtevan i naporan sport. Danas u Srbiji ima oko stotinu klubova, a na državnim prvenstvima učestvuje oko 50. Savremeni metodi u trenažnom procesu danas se primenjuju u Srbiji i u mlađim kategorijama i tu ne zaostajemo za svetom. Naši reprezentativci poput Velje, Čabe, Ivana, Anje, Nine, nekada Čavića i Sabe to dokazuju na velikim međunarodnim takmičenjima. Naš adut su medalje sa regiona posebno državnih takmičenja, reprezentacija. Kasnije, kod seniora, naravno prepreku predstavlja materijalna baza, nedostatak olimpijskih bazena, više termina. Mnogi plivači nastavljjaju školovanje i trening na koledžima u Americi.

Perspektiva plivačkog sporta u Šapcu, gde se naš grad nalazi u odnosu na druge klubove u Srbiji?
-Zahvaljujući izgradnji bazena polako smo vratili naš grad na plivačku scenu Srbije posle dugog niza godina i nekadašnjeg uspešnog rada Plivačkog kluba „Zorka“ sedamdestih i osamdesetih godina. Redovnim nastupima na svim nivoima Delfin polako vraća Šabačko plivanje na stare staze. Kao mali klub ipak možemo da se pozocioniramo u zlatnoj sredini u našem regionu Centralne Srbije kao i krajnjoj sredini na nivou države. Bez bazena smo putovali van Šapca u druga mesta na treninge i bili na začelju tabele, a danas u sredini. Cilj za ovu godinu treba da nam bude veća baza-masovnost u obuci neplivača i školi plivanja, kao i veći broj takmičara. Ako mere popuste, nadamo se i nastupu kao na više takmičenja, kao i pokušaju osvajanja prvih medalja mlađih pionira, generacija 2010, na državnim prvenstvima i isplivavanju mnogobrojnih ličnih rekorda starijih. Mislim na sve takmičare, a posebno na osvajače medalja na državnim Uglješu Pavlovića i Ivu Marković.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa