11. februar 2021.11. feb 2021.
DOSTUPNA NOVA USLUGA
SLUŽBI GINEKOLOGIJE KOCELjEVAČKOG DOMA ZDRAVLjA STIGAO CTG APARAT

DOSTUPNA NOVA USLUGA

Dom zdravlja “Dr Darinka Lukić” uspeo da obezbedi CTG aparat. Donirali su ga zaposleni u kompaniji „Microsoft software” doo u okviru akcije “Bitka za bebe” Fondacije B92, a vrednost ovog aparata je oko 300 hiljada dinara
Trudnice sa područja koceljevačke opštine više neće morati da u poodmakloj trudnoći odlaze na kontrolne preglede radi merenja kontrakcija u najbliži zdravstveni centar udaljen 40-ak kilometara, jer je dom zdravlja “Dr Darinka Lukić” konačno uspeo da obezbedi CTG aparat. Donirali su ga zaposleni u kompaniji „Microsoft software” doo u okviru akcije “Bitka za bebe” Fondacije B92, a vrednost ovog aparata je oko 300 hiljada dinara.

–Preko Fondacije B 92 smo konkurisali i dobili smo pozitivan odgovor na naš zahtev za nabavku ovog aparata za službu ginekologije u domu zdravlja u Koceljevi. Stigao je najmoderniji CTG sa dve sonde, koji pored obične, omogućava praćenje i blizanačkih trudnoća. Uloga aparata je da se mere kontrakcije kod trudnica u devetom mesecu trudnoće. Aparat kakav imaju i veći zdravstveni centri stigao je oko Nove godine a u primeni je od prošlog meseca. Zahvaljujući njemu sada možemo da vidimo da li postoje kontrakcije i odgovor bebinog srca na njihovu pojavu- izjavila je dr ginekolog Vesna Popović.

Dosadašnja praksa je bila da se trudnice iz ovog kraja na kontrolne preglede upućuju u Šabac, jer je to procedura propisana Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Međutim, buduće majke su se uglavnom odlučivale da ove preglede obave kod lekara u privatnoj praksi. Nabavkom CTG aparata ova usluga im je dostupna potpuno besplatno u Koceljevi, što će im uštedeti i vreme i novac.

–Uglavnom smo sa ovim aparatom kompletirali sve što je neophodno na ovom nivou zdravstvene zaštite. Imamo ultrazvučni aparat, kolposkop, sada i CTG. Znači, što se tiče funkcionisanja i rada ginekološke službe sve je zadovoljeno. Jedino što nemamo to je ultrazvučni aparat sa vaginalnom sondom koji bi omogućio lakše preglede kod žena koje ne mogu da napune bešiku, odnosno u slučajevima kod karcinoma i u nekim ekstremnim situacijama. Osim toga, taj tip ultrazvuka pruža komfornost za rad jer ne morate da se pripremate za pregled, može da se uradi odmah, bez odlaganja čim pacijent dođe, ukoliko posumnjate na nešto- objasnila je dr Popović.

VEĆI BROJ TREĆIH TRUDNOĆA
Iako još uvek nema zvaničnih podataka, čini se da je u godini za nama bilo više trudnica. Moguće je da su izolovanost i ograničeno kretanje prouzrokovani epidemijom kovida uticali na to. U ginekološkoj službi Doma zdravlja “Dr Darinka Lukić” kažu da je povećan broj trećih trudnoća.

–U prošloj godini jeste bilo više trudnica i to imamo dosta trećih trudnoća kod žena. Da li je reč o “bebi bumu” ili je to jednostavno odluka žena da se ostvare kao majke, ja ne znam. Ipak, to je jako lepo i zbog toga sam zadovoljna i ja, kao lekar, i služba pedijatrije. Ali, ne znam da li je sve to posledica pojave korone, mada je moguće da su ljudi, zbog te zatvorenosti i ograničenog kretanja, u većoj meri upućeni jedni na druge. Na kraju, kada budemo sumirali sve rezultate moćićemo da detaljnije analiziramo šta se zaista dogodilo i da li je bilo uzročno-posledične veze. To se obično jasno vidi nakon određene vremenske distance i odrazi na onaj podatak o broju dece koja polaze u prvi razred- smatra ginekolog koceljevačkog doma zdravlja.

KOD GINEKOLOGA SAMO KO MORA
Iako služba ginekologije od početka pandemije nije prekidala svoj rad, broj ukupnih kontrolnih pregleda bio je manji. Dolazile su uglavnom pacijentkinje koje su imale zdravstvene probleme. Takođe, redovne posete su imale i trudnice.

–Tačno je da je broj kontrolnih pregleda smanjen u toku prošle godine. Na to je, verujem, uticala cela situacija sa epidemijom, zabranama kretanja, izolacija. Bilo je i straha od potencijalne zaraze virusom pa su pacijentkinje i zbog toga sigurno izbegavale da bez preke potrebe posećuju lekare, a to se odrazilo i na službu ginekologije. Ipak, bez obzira na to što su pacijentkinje dolazile u manjem broju, mi ni jednog trenutka nismo obustavljali rad- istakla je dr Popović.
V. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa