11. februar 2021.11. feb 2021.
LEPOTA JE U OKU POSMATRAČA
JELENIN POGLED NA SVET KROZ OBJEKTIV

LEPOTA JE U OKU POSMATRAČA

Njen moto je da je svet lep, te da je lepota u oku posmatrača. Od malih nogu je, kaže, naučena da voli fotografiju i da slika svojim srcem. Za savršenu fotografiju smatra onu koja opisuje osećanja
Zaljubljena je u umetnost. U osnovnoj školi pisala je poeziju. Kao srednjoškolka u potpunosti je obuzeta pogledom kroz objektiv. Osamnaestogodišnja Jelena Ranković, učenica trećeg razreda Srednje škole u Koceljevi, odrasla je u porodici koja se profesionalno bavi fotografisanjem i snimanjem događaja. Njeni roditelji su vlasnici fotografske radnje, tako da je Jelena od malena imala priliku da uživa u svetu fotografije.

–Ljubav prema fotografiji je pobedila jer sam postala stalni član tima u radnji svojih roditelja. Oni su vodeći fotografi, prate radnju događaja, svih svečanosti, a ja sam zadužena za detalje, odnosno da fotografišem slavlje kroz moje oče, kroz moj objektiv, onako kako ja to vidim. Za sada sa njima radim ali bih volela da uplovim u vode umetničke fotografije i da se njome bavim na malo višem nivou- otkriva Jelena.

Njen moto je da je svet lep, te da je lepota u oku posmatrača. Od malih nogu je, kaže, naučena da voli fotografiju i da slika svojim srcem. Za savršenu fotografiju smatra onu koja opisuje osećanja.

–Recimo, nije svaki osmeh pravi i to se na fotografijama jasno vidi. Kada na nekoj društvenoj mreži vidim nečiju fotografiju tačno mogu da procenim da li je ili ne osmeh pravi. Ne treba uvek forsirati ljude da se smeju. Nekada su i ozbiljan pogled ili neka melanholija, seta, bolji i autentičniji. Dakle, odličnu fotografiju čini taj iskreni osećaj, a pravi, iskreni osmeh je veoma teško uhvatiti. Ima ih veoma malo i po meni su baš te, sa iskrenim osećanjima, vrlo dragocene- smatra ova talentovana devojka koja, čini se, sa puno lakoće postiže odličan uspeh u školi, na smeru ekonomski tehničar.
Opčinjena je prirodom i upravo u njoj nalazi inspiraciju. Njene fotografije obojene su pejzažima. Trudi se da na njima “zaledi” trenutke sa putovanja i otrgne ih od zaborava. Takođe, voli da fotografiše i portrete. Posebno su joj drage one na kojima su deca jer su njihove reakcije i emocije, tvrdi, iskrene, bez kalkulisanja. Na njenim fotografijama su često u fokusu i životinje.

–Jednostavno, volim život, a životinje su deo mog života. Imam tri mačke i tri psa i oni su redovno moji modeli. Vežbamo zajedno. Zajedno smo i odrasli. Sa ljudima kao modelima je lakša saradnja, ali ja volim da slikam i ljude i životinje, tako da uživam u svakom slučaju. Najdraže su mi one na kojima su zabeleženi školski trenutci i koje nisu za javno objavljivanje bez saglasnosti mojih drugara koji me zaista podržavaju- otkriva kroz osmeh Jelena.

Kako će detalji ili modeli izgledati kroz objektiv zavisi od posmatrača, od njegovog doživljaja. Niko ne vidi identične stvari na istovetan način. Aparat je za nju sredstvo u rukama fotografa kojim želi da ovekoveči određeni trenutak u vremenu. Krajnji rezultat, odnosno kakva će fotografija na kraju biti često zavisi od raspoloženja autora, jer i emocije onoga ko je iza kamere jasno mogu da se oslikaju na njegovoj fotografiji. Za nju sve one imaju dušu koja na nekima, ipak, nije došla do izražaja, jer dušu joj daje raspoloženje fotografa dok je stvara, ambijent, detalji, energija modela.

RAME UZ RAME SA AFIRMISANIM FOTOGRAFIMA
Jedna od Jeleninih fotografija našla je svoje mesto u katalogu objavljenom povodom međunarodnog konkursa “Pravoslavlje na internetu”, i to uz dela afirmisanih autora, poput njenog uzora Miloš Karaklić. Pre nekoliko meseci, gotovo u poslednjem trenutku poslala je četiri svoje fotografije od kojih su dve bodovane, odnosno ušle u trku za plasman, a jedna je zaslužila da bude publikovana uz čuvene fotografije najnagrađivanijih fotografa iz Srbije i inostranstva.

–To je satisfakcija za ono što radim i potvrda da negde idem u dobrom pravcu. Prepoznata je vrednost mojih fotografija u tom svetu u kojem mi je Karaklić uzor što se tiče umetničke fotografije. Uz njega, uzori su mi i moji roditelji, od kojih sam učila i od kojih i dalje učim- kaže Jelena.

Govoreći o planovi otkriva da voli da radi sa decom te da sebe vidi kao budućeg prosvetnog radnika. U planove za budućnost odlično se uklapa i fotografija, za koju u svemu ima mesta.

–Tako ja to vidim. Zapravo, mislim da ću, šta god budem radila u životu, naći mesta i vremena za fotografiju. I želja mi je da proputujem svet, da vidim druge običaje, posebno svadbene, upoznam različite kulture- priča Jelena

Ova devojka sebe vidi kako, recimo, fotografiše venčanje u Parizu, a posebno su joj zanimljivi i živopisni svadbeni običaji u Kini ili Indiji.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa