25. februar 2021.25. feb 2021.
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Suzana Đurić - šampion modeliranja noktiju

Svaki detalj je važan

Na nadmetanja gledam kao na stepenice koje treba da pređem kako bih došla do određenog cilja, a to nisu nagrade, već znanja i veštine koje stičem. Pre takmičenja se pripremamo, učimo nove stvari, a priznanja su kruna svega. Ovaj posao morate da volite, a onda sve polako dolazi
Ako bi vas neko upitao da li znate šta je modeliranje noktiju, koje su to najčešće greške koje činimo prilikom odabira salona za negu noktiju, da li je dobro biti sam svoj majstor, ili najbolje da „damo ruku“ profesionalcu, otkriva nam Šapčanka Suzana Đurić.

Suzana je sa koleginicama osvojila nekoliko međunarodnih priznanja u ovom domenu. Iako je po vokaciji vaspitač zbog nedostatka posla otvorila je salon. Uz trud, rad, posvećenost i konstanto usavršavanje uspela je da postane majstor znata, ili kako bi i sama rekla “dobra majstorica”. Svoja znanja nesebično deli sa mladim devojkama svesna koliko je svaki početak težak, ali i da uspeh ne dolazi “preko noći”.

-Po struci sam vaspitač, ali su me životne okolnosti nagnale da započnem svoj biznis i otvorim svoj studio. Tokom godina rada shvatila sam uvek može više, bolje i drugačije od uobičajenog.
Osim nadmetanja sa drugim učesnicima, takmičenje je i prilika da proceni sopstveni napredak i predstavi dostignuća ljudima iz više država. Iako žiri daje završnu reč, samoevaluacija nekada krije i veće standarde.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA


- Podeljeni smo na divizije u zavisnosti od našeg znanja, te tako imamo juniore, odnosno početni nivo, zatim srednji i napredni. Takmičimo se sa onima iz istog ranga, a za svaku temu je određeno vreme i sva pravila su tačno definisana. Sudije poseduju neophodne licence iz ove oblasti i dolaze iz različitih zemalja, jer je sve koncipirano da bude internacionalnog karaktera. Svaki detalj je izuzetno važan u ocenjivanju, od kompozicije, odnosa boja, tonova i svaki potez se gleda, meri i ocenjuje. Ukoliko se radi neka od posebnih tema, tehnika. Sve podleže određenim pravilima.
Priznanja su vrhunac predanog rada, ali ona su dostižna samo ukoliko je osnova svega ljubav prema onome što se radi. Osim nagrada, obaveza istinskog velikana neke oblasti je da znanje i iskustvo iskreno deli sa mlađima, radujući se svakom potencijalnom znalcu.

Postoji samo jedan zvaničan tim Srbije, a to smo mi


-Na nadmetanja gledam kao na stepenice koje treba da pređem kako bih došla do određenog cilja, a to nisu nagrade, već znanja i veštine koje stičem. Pre takmičenja se pripremamo, učimo nove stvari, a priznanja su kruna svega. Ovaj posao morate da volite, a onda sve polako dolazi. Trenutno sam edukator i veoma sam srećna, jer imam divne kolege i saradnike. Veliko mi je zadovoljstvo što sarađujem sa Mijom Vidaković iz Beograda. Osobe koje su majstori svog zanata, bez obzira na oblast u kojoj deluju su veoma pristupačni, dele svoje znanje, veštine i ne gledaju na druge kao na konkurenciju, iako to negde jesu.

Govoreći o međunarodnim takmičenjima, ne govorimo o timovima, već nacionalnim selekcijama sačinjenim od profesionalaca.

-Naš tim je formiran protekle godine. Sandra Sič je došla na ideju da okupi najbolje devojke iz Srbije iz ovog posla, odnosno one za koje je smatrala da se izdvajaju. Već na prvom takmičenju smo bile zapažene. Od nekoliko desetina radova poslatih na takmičenje sigurno je većina odnela nagrade. Postoji samo jedan zvaničan tim Srbije, a to smo mi. Plan je bio da tokom protekle godine u Srbiji bude organizovan šampionat Magic World, ali usled pandemije nije bilo moguće da bude realizovan. Ukoliko situacija bude drugačija to će biti priređeno u maju, što će ujedno biti i prilika za sve devojke da se priključe.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA


Tokom edukacije, naglašava Suzana, svi segmenti su pokriveni kako bi klijenti imali pravi tretman i kasnije iz salona izašli sa namerom da se ponovo vrate zbog kvaliteta usluge. Ipak, priznaje da trud, usvajanje znanja nisu prioritet svima, što može biti kasnije veliki problem.

-Devojke nisu uvek zainteresovane za edukaciju, jer misle da je modeliranje usmereno samo na „mazanje“ noktiju. Nekada nisu svesne opasnosti odabira pogrešnog materijala i pogrešnog aplikovanja na nokte. Postoji veliki lanac bolesti kada se previše turpija nokatna ploča. Nesertifikovani materijal koji nema poreklo, sastav, a veoma dobro znamo da određene supstance više nisu u upotrebi, kao što je metil akrilat, jer je izuzetno štetan, kako za klijenta, a još više za onog ko radi sa njim. Na ovo se odlučuju zbog cene. Kiseline u tim gelovima jedu nokte, te dolazi do velikih problema. Sam proces modeliranja nije štetan za nokte, ako to čini stručno lice i ako je materijal sertifikovan.

Bezbednost i zdravlje naših klijenata nam je na prvom mestu i u vremenu kada ne postoji pandemija. Pridržavamo se svih propisanih mera. Usluge koje pružamo su na visokom higijenskom nivou. Sterilizacija je prioritet, a potom možemo da radimo.

Uzbuđenje svakog novog radnog dana je moguće samo uz dozu kreativnosti koja pobeđuje monotoniju. Adrenalin je dobar saveznik, ali za greške nema mesta. Savet je „dobra preporuka zlata vredi“


Poput sportskih ekipa, svaki član tim ima svoje zaduženje i užu specijalnost kako bi kolektiv bio što bolji i efikasniji.

-U timu smo podeljene na „tehničare“ i crtače, jer nije uvek moguće imati oba segmenta kod jedne osobe. Svako ko ima afiniteta prema crtanju može da se odluči da salonski rad kada su nokti u pitanju, a kasnije da to nadogradi.

Od prvih poteza do okončanja procesa put može biti naizgled jednostavan, ali mnogo detalja pokazuje drugačije.

-Znam da ono što radimo deluje kao jednostavan proces, ali sve ono što radimo ima određen razlog, počevši od vrste turpija do završnih poteza. Moja topla preporuka je da devojke koje žele da se bave ovim poslom odvoje vreme i novac za edukaciju, jer je to pravi izbor. Ima talentovanih koje zbog neadekvatnog izbora materijala, ili možda neznanja, odustanu. Uvek devojkama na edukaciji preporučimo i materijal, i to nije nužno da bude brend koji je skup, jer im ponudimo nekoliko rešenja, a onda mogu da izberu u skladu sa svojim mogućnostima.

Bez izuzetka, svaki uspeh je baziran na podršci najbližih, dodaje naša sagovornica.

-Imala sam podršku porodice, pre svega supruga kako bih pokrenula nešto svoje. Značajna sredstva su uložena, a bez podrške to ne bih postigla. Teško je izbalansirati sve, a to zahteva velika odricanja. U salonu često traže da budem prisutna, te imam često više obaveza od sati u danu.
Uzbuđenje svakog novog radnog dana je moguće samo uz dozu kreativnosti koja pobeđuje monotoniju. Adrenalin je dobar saveznik, ali za greške nema mesta. Savet je „dobra preporuka zlata vredi“.

-Trudim se da budem van šablona i kako bih bila drugačija radim na tome. Nadam se ću kada epidemiološka situacija bude povoljnija da će i planovi biti pretvoreni u realnost. Klijentima bih skrenula pažnju da modeliranje nije mazanje i da pri odabiru majstora obrate pažnju i biraju prema preporuci. Društvene mreže nisu uvek merodavne, jer i tu ima zloupotreba. Nisu samo u pitanju nokti, već i trepavice. To je tek posebna priča. Zbog toga treba dobro da provere i tek tada se upute u salon - zaključuje za kraj razgovora Suzana.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa