25. februar 2021.25. feb 2021.
Socijalna sigurnost za sve građane, posebno za ranjive grupe
Ministarka Darija Kisić Tepavčević u Šapcu

Socijalna sigurnost za sve građane, posebno za ranjive grupe

Poseta ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević Šapcu povodom obeležavanja Međunarodnog dana socijalne pravde. Poštovanje ljudskog dostojanstva, različitosti, nejednakosti i nepravde, nasilja osnovni ciljevi Ministarstva
Dan socijalne pravde nas podseća koliko napora treba svi da uložimo kako bismo dostigli socijalnu jednakost i pravdu. To je jedino moguće ukoliko poštujemo ljudsko dostojanstvo, različitosti i ako radimo sve što je u našem domenu da eliminišemo svaku vrstu nejednakosti i nepravde, ili nasilja - istakla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević tokom radne posete Šapcu povodom obeležavanja Međunarodnog dana socijalne pravde.
Ministarka se tokom boravka u gradu upoznala sa radom preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom „Novitas Consult” doo koje trenutno zapošljava 18 osoba sa invaliditetom. Prilikom obilaska proizvodnog pogona u kompaniji naglasila da je cilj resornog ministarstva pružanje socijalne sigurnosti svim građanima Republike Srbije, a da su prioritetne grupe najstariji, kao i osobe sa invaliditetom.



-Uvek se trudimo da prepoznamo one grupacije našeg stanovništva kojima je naša pomoć najpotrebnija, a današnja poseta preduzeću koje zapošljava osobe sa invaliditetom je deo toga i ono je izuzetno dobar primer za sve. Naše ministarstvo podržava rad ovakvih preduzeća i 1. marta će biti raspisan javni konkurs za poboljšanje uslova rada u svim preduzećima za radnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Ukupan fond Ministarstva je 625.000.000 od kojih će 175.000.000 biti predeljeno za ovaj javni poziv. Na teritoriji Republike Srbije posluje 61 ovakva kompanija, a one zapošljavaju 1708, a osoba sa invaliditetom je 1150. U okviru Ministarstva postoji sektor posvećen osobama sa invaliditetom pod nazivom „Jednaki“ kako bismo učinili sve da zaista to i budemo. Dosadašnja praksa u projektima je pokazala da ukoliko se osobama sa invaliditetom pruži šansa, one opravdaju naše poverenje - zaključila je Kisić Tepavčević.

Gradonačelnik dr Aleksandar Pajić naglasio je da Šabac ulaže značajne napore da osobe sa invaliditetom imaju bolji tretman u društvu kako bi se stvorio grad jednakih mogućnosti za sve.

Naše ministarstvo podržava rad ovakvih preduzeća i 1. marta će biti raspisan javni konkurs za poboljšanje uslova rada u svim preduzećima za radnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom


-Veliko je zadovoljstvo da na Dan socijalne pravde gost grada bude ministarka Kisić Tepavačević. Ovo je veliki podstrek za čitav grad koji podržava i ministarstvo i lokalna samouprava da osobe sa invaliditetom imaju bolji tretman u društvu. Mi ćemo se zalagati da budemo grad jednakih prava i težimo da potencijale koje ima svaki pojedinac iskaže na najbolji način - rekao je Pajić i ukazao na značaj dolaska predstavnika ministarstva u dom za stare u Šapcu, razgovor sa rukovodstvom i zaposlenima o daljim koracima nakon stabilizacije epidemiološke situacije u ovoj ustanovi.



-Nakon zvaničnog sastanka u Gradskoj kući tokom posete Gerontološkom centru ministarka je mogla da sazna šta je Grad učinio u ovoj ustanovi. Poznato je da smo deset meseci odolevali korona virusu u Gerontološkom centru, ali nažalost, virus se ipak pojavio u ustanovi i napravio veliki problem. Grad je mnogo toga učinio u saradnji sa državom, ministarstvom kako bi prebrodio krizu i 9. februara je odjavljena epidemija. Stanje u Gerontološkom centru je veoma stabilno i razmišljaju o daljim aktivnostima, ublažavanju mera, o čemu su razgovarali i sa ministarkom.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa