25. februar 2021.25. feb 2021.
Nastavak priče o zelenoj ekologiji
Regionalna deponija “Kalenić” Ub

Nastavak priče o zelenoj ekologiji

Proces prisajedinjenja šest lokalnih samouprava Regionalnoj deponiji “Kalenić” Ub smatram velikim uspehom kako lokalnih samouprava tako i Mačvanskog upravnog okruga, jer je to bitan proces za ovo područje. Deponija će se graditi jer su finansijska sredstva obezbeđena iz kreditne linije sa Republikom Kinom i Evropske unije. Saobraćajni institut CIP je bio izvođač radova na projektnoj dokumentaciji. Naše lokalne samouprave će imati tri transfer stanice i to jednu u Loznici, za potrebe grada Loznice, jednu u Koceljevi, za Koceljevu i Vladimirce i jednu u Osečini za opštine Ljubovija, Mali Zvornik i Krupanj”, naglasio je povodom priključenja opština Ljubovija, Krupanj, Mali Zvornik, Vladimirci, Koceljeva i grada Loznice Regionalnoj deponiji Kalenić Ub načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac.

Predviđeno je da se na transfer stanicama postave linije za separaciju pet ambalaže, stakla i metala, tako da će lokalne samouprave imati i značajnu finansijsku korist, a neseparisani otpad biće odvožen na deponiju u Kalenić.

Prioritetni cilj ovog projekta je zaštita životne sredine, a opštine Mačvanskog upravnog okruga rešiće dugogodišnji problem odlaganja otpada na kvalitetan i funkcionalan način. Na deponiju “Kalenić” neće se odvoziti opasan otpad.

-Ovo je nastavak priče o “zelenoj“ ekologiji koju sprovodi država Srbija i Ministarstvo zaštite životne sredine. Lokalne samouprave će dobiti finansijska sredstva da saniraju postojeće deponije i pretvore ih u zelene površine, a otpad sa svog područja transparentno će se odvoziti na Regionalnu deponiju”, rekao je Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog upravnog okruga.

Kalenić se nalazi na teritoriji Kolubarskog upravnog okruga, na području nekadašnjih rudarskih kopova. Na ovom prostoru u toku je izgradnja Regionalne deponije koja će rešiti problem komunalnog otpada za Kolubarski upravni okrug, deo Mačvanskog upravnog okruga i delove grada Beograda. Aktivnosti oko pripajanja šest lokalnih samouprava Mačvanskog upravnog okruga Regionalnoj deponiji započete su tokom prošle godine.
Kabinet načelnika MUO Vladana Krasavca

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa