3. februar 2022.3. feb 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Svetosavska izložba radova učenika Škole primenjenih umetnosti

Čuvari kulturne baštine i nasleđa

„U teškom i izazovnom vremenu ovakve izložbe predstavljaju prave poduhvate, posebno ako se ima u vidu činjenica neizvesnosti, čestih promene modela nastave i diskontinuiteta dolaženja u školu i na časove praktičnog rada na kojima učenici inače stvaraju i pripremaju izložbene eksponate“, istakla je direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić
Ornamenti sa fresaka srpskih srednjovekovnih manastira predstavljaju nepresušnu inspiraciju za stalno istraživanje, učenje i kreativno stvaralaštvo učenika Škole primenjenih umetnosti koji Svetosavskom izložbom odaju počast velikom srpskom svetitelju, Svetom Savi. U galeriji ŠPU u okviru postavke „Nasleđe“ predstavljeni su radovi 50 učenika ove obrazovne ustanove.

-Dan duhovnosti obeležavamo skromno, u skladu sa svim epidemiološkim preporukama, ali uz tradicionalnu svetosavsku izložbu učeničkih radova. U teškom i izazovnom vremenu ovakve izložbe predstavljaju prave poduhvate, posebno ako se ima u vidu činjenica neizvesnosti, čestih promene modela nastave i diskontinuiteta dolaženja u školu i na časove praktičnog rada na kojima učenici inače stvaraju i pripremaju izložbene eksponate. U našoj školi tradicija predstavlja osnov za dalja istraživanja u umetničkom stvaralaštvu, pa je i ova izložba pripremana mesecima, uložen je veliki trud, radovi su izuzetnog kvaliteta, tako da i sam naziv Nasleđe govori o našim učenicima kao dostojnim naslednicima Svetog Save, njegovog učenja i duhovnosti – istakla je direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić.

Ikone, mozaici, keramika, tekstil sa elementima ornamentalnog veza, crteži i slike, reljefi u kamenu, nastali su u izazovnom i nimalo lakom vremenu, kao rezultat kreativnosti i posvećenosti čuvanju kulturne baštine i nasleđa.

Na izložbi su prikazane moje ikone - Sveti Jovan i ikona Nerukotvoreni obraz Gospoda Isusa Hrista, koje sam sa ljubavlju uradila. Čast je izlagati na ovako značajnoj izložbi kojom se neguje duhovnost i naše nasleđe i uvek mi je drago da učestvujem na svetosavskim izložbama, jer one godinama unazad predstavljaju poseban događaj u našoj školi – rekla je učenica trećeg razreda na obrazovnom profilu Konzervator kulturnih dobara Ana Đurić.

Svečanom otvaranju postavke prethodilo je lomljenje slavskog kolača povodom Svetog Save, školske slave.

Zainteresovani postavku mogu pogledati do 26. februara u Galeriji Škole primenjenih umetnosti.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa