Info

21. april 2022.21. apr 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

U PČELARSKOM DOMAĆINSTVU “ŠAŠIĆ” DVE PORODICE KOMPLETNO UKLjUČENE U PROIZVODNjU

Više od meda

Sada radimo svi zajedno, svako ima svoj deo posla, a tokom poslednjih 20-ak godina povaćavali smo broj košnica i sada ih imamo oko 250, navodi Olga Šašić, glavni “krivac” za šareni asortiman porodičnog pčelarskog gazdinstva “Šašić”. Sve je počelo kada sam u prodavnici plastičnih proizvoda videla teglicu u obliku srca. Rodila se želja da u njoj bude nešto drugačije. Tako je nastao med sa suvim voćem, a kasnije i različite druge mešavine
Med se od davnina u našem narodu cenio kao lekovit, a pčele naročito poštovale. Novo vreme donelo je nove tehnologije, ali pčele i dalje prave med, a ljudi ga koriste kao nezaobolazan dodatak u ishrani. Neki od proizvođača bili su dovoljno hrabri i u svoj asortiman su dodali nove ukuse. Med sa malinom, jagodom, borovnicom, lešnikom i kakaom pokazao se kao kao pravi potez i trenutno Pčelarsko domaćinstvo “Šašić” više nema meda sa voćem, jer je sav prodat i čeka se predstojeća sezona.

Put od ceđenja meda na pašnjaku, do široke ponude proizvoda različitih ukusa, nije bio kratak ni lak. Počelo je sve još davno, u Gornjoj Vranjskoj, sa 20-ak košnica.

Borba sa klimom
-Ljudi treba da znaju da med nije lek, nego preventiva. Kada bolest već postoji može da pomogne uz primarnu terapiju, ali se treba konsultovati sa lekarom. Ovaj posao oduzima dosta vremena čak i zimi, kada pčele spavaju, treba posmatrati kako se ponašaju. Zbog klimatskih uslova i toplih perioda zimi, nekada počnu da se bude i izlaze ranije. Krajem marta i početkom aprila počinju pripreme za pašu. Klimatski uslovi su poslednjih godina toliko ekstremni da nikada ne znamo koliki će prinos meda biti. Bagremova paša traje 10-ak dana i ako je za to vreme vetar, kiša, hladno prinos bude jako mali. Selimo košnice i vodimo borbu sa vremenom. Drago mi je da je počeo da se traži i med od uljane repice, koje je veoma zdrav, jer ima dosta polena u sebi, objašnjava Olga Šašić.


-Moj svekar se bavio pčelarstvom i svoju ljubav je preneo na sinove. Pomažući njemu, kod njih se razvila ljubav ka pčelama i tom poslu. Kada sam ja došla u porodicu uključila sam se, a potom i moja jetrva, a kako su deca stizala i stasavala i oni su učili uz nas. Sada radimo svi zajedno, svako ima svoj deo posla, a tokom poslednjih 20-ak godina povaćavali smo broj košnica i sada ih imamo oko 250, navodi Olga Šašić, glavni “krivac” za šareni asortiman porodičnog pčelarskog gazdinstva “Šašić”.
Suprug Davor, dever Darko i jetrva Biljana, pored pčelarstva obavljaju i svoje primarne poslove. Olga je, pored troje dece, odlučila da joj pčelarstvo bude glavni posao.

-Za ovaj posao je, pre svega, neophodna ljubav prema pčelama. Imala sam strah od njih, ali sam ga tokom ovih godina gotovo potpuno prevazišla. Predstavlja satisfakciju kada znate da pravite nešto zdravo, nešto dobro za svoju porodicu, a onda i za druge. Uz sve to, interesantno mi je da pravim ove mešavine. Stalno istražujem, tražim nove ideje, eksperimentišem, kaže Olga.

Foto: "Glas Podrinja"


Ideja da se asortiman proširi došla je spontano. Ubrzo su proizvodi našli put i do srca kupaca.
-Sve je počelo kada sam u prodavnici plastičnih proizvoda videla teglicu u obliku srca. Rodila se želja da u njoj bude nešto drugačije. Tako je nastao med sa suvim voćem, a kasnije i različite druge mešavine: med sa malinom, jagodom, anisom, cimetom, koprivom, lešnikom... Polako smo počeli to i da distribuiramo, iznosimo na tezge kada su sajmovi, prodajemo preko društvenih mreža. Godinama smo stekli dosta mušterija, tako da prodajemo samo na malo, kaže naša sagovornica.

Kada razmišljaju o novim ukusima uvek prvo krenu od toga šta bi oni probali, ali i šta je zdravo. Ukus koji je stekao najviše obožavalaca među mušterijama Šašića verovatno je med sa lešnikom. Mešavina meda i mlevenog lešnika ukusom podseća na krem.

-Proizvod je veoma zdrav i dosta ga kupuju roditelji čija deca ne vole med. Zavaraju ih da se radi o nečem drugom i tako im daju zdrav slatkiš koji čine samo med i lešnik.

Na tezgi Šašića, pored meda stoje i rakije i likeri, koje su u potpunosti njihov proizvod, od voća koje su sami gajili, sami ubrali i sami pekli. Pored tradicionalne šljive tu je i nekoliko vrsta voća, ali i simbioza dve ljubavi – rakija sa medom.

-Sve pravimo od našeg voća: šljive, kajsije, viljamovke, višnje, jabuke. Osnova medene rakije je jabuka u koju se dodaje med. Imamo i travaricu, sa dosta vrsta lekovitih trava koje nabavljamo iz istočne Srbije, a ona je dobra za ceo organizam.

Olgi i Davoru je najveća pomoć ćerka Aleksandra, koja završava studije engleskog jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu, ali i osamnaestogodišnje bliznakinje Hristina i Valentina su uključene u sve poslove. Darkovi i Biljanini sinovi, Danilo i David, koji su peti i šesti razred, počeli su aktivno da se uključuju u proizvodnju.

-Aleksandru smo već od tri, četiri godine vodili sa nama na ceđenje meda. Sada nam najviše pomaže baš oko tog posla. Hristina i Valentina takođe učestvuju u ceđenju meda, ali i u poslovima u voćnjaku, branju bilja... Dečaci takođe pomažu ono što mogu. Svi su uključeni u proizvodnju i jako vredni, kaže Olga.

Naša sagovornica nam otkriva i tajnu, da je u pripremi novi proizvod, čuvarkuća u medu. Izuzetno je dobar kod cista i mioma, a pravi se između aprila i septembra. kada čuvarkuća ima puno dejstvo.
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa