Info

9. jun 2022.9. jun 2022.
PUT PUTUJE MENSIN STE(A)M KARAVAN

Besplatne radionice za decu

U prostorijama Centra za stručno usavršavanje u Šapcu, protekle subote održan je niz besplatnih radionica u okviru Mensinog STE(A)M karavana. Projekat je podržao Centar za promociju nauke, a radionice su realizovali članovi Odseka za rad sa decom Mense Srbije: Dejan Jović, Momčilo Stepanović, Tanja Olear Gojić i Mia Čarakovac.

Za starije osnovce (od 5. do 8. razreda) radionice je realizovao Dejan Jović:

- Na radionici Zašto nam je bitan BMI učenici su naučili šta je BMI i zašto je njegova normalna vrednost važna za zdravlje svakog čoveka. U praktičnom delu radionice merili su visinu, težinu, obim struka i računali Indeks telesne mase, kaže Jović.

Na radionici Buka i nauka učenici su saznali kako se definiše buka, koji je nivo buke zakonski prihvatljiv, zašto je buka, posle zagađenja vazduha, najveći i najopasniji zagađivač životne sredine. U praktičnom delu radionice, preko mobilne aplikacije, merili su buku u različitim uslovima i analiziraki dobijene rezultate.

Na radionici Mozak u ritmu muzike (od 1. do 4. razreda), koju je vodila Mia Čarakovac, deca su imala priliku da se upoznaju sa osnovnim činjenicama o mozgu i načinima na koje muzika utiče na mozak, njegov razvoj i aktivnosti. Od različitih materijala pravili su mozak, a potom povezivali slike aktivnosti sa delovima mozga koji su zaduženi za tu aktivnost.

Kreativnu matematiku, za učenike od 1. do 4. Razreda, realizovao je Momčilo Stepanović. Kreativna matematika je zajednički naziv za akreditovano nastavno sredstvo i nastavnu metodu kojom se deca kroz igru uvode u tajne matematike. Ova radionica je zabavno-edukativnog karaktera. Deca su imala priliku da se upoznaju sa didaktičkim sredstvom i da razvijaju matematičke veštine.

Tanja Olear Gojić realizovala je radionicu Od elektriciteta do robota za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole.

- Deca su se kroz jednostavan i neobičan eksperiment upoznala sa elektricitetom i naelektrisanjem, uz mali set stvorili električno kolo sa elektromotorom i eksperimentom sa krompirima dokazali da i živa bića imaju struju u sebi. Edukativnim setom za učenje programiranja napravili su svoju mini vetrenjaču čime je skrenuta pažnja na potrebu stvaranja struje iz obnovljivih izvora, kaže Gojić.
Osim u Šapcu, Mensa Srbije organizovala je radionice u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Svilajncu, a do kraja juna će obići Kruševac i Čačak.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa