7. jul 2022.7. jul 2022.
Spektakl u stvarnosti
IZLOŽBA “OČARANI” ANĐELE ĐERMANOVIĆ: KAKO JE FANTAZIJA ALAT ČOVEKOVE IMAGINACIJE

Spektakl u stvarnosti

Predmet doktorskog umetničkog projekta i izložbe “Očarani” jeste prikaz društvenog spektakla u umetničkim delima sa ciljem oblikovanja i predstavljanja sopstvene pozicije društveno angažovane umetnice
U prostoru Fondacije Konrad Adenauer u Beogradu, 29. juna svečano je otvorena izložba likovne umetnice Anđele Đermanović, doktorantkinje na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i stipendistkinje Fondacije.

“Očarani” je Anđelina peta samostalna izložba u kojoj kroz bajkovite prikaze predstavlja elemente društvenog spektakla, što je i tema njenog doktorskog rada. Gi Debor je u svojoj knjizi “Društvo spektakla” ovaj fenomen opisao kao “samo srce nestvarnosti ovog društva” gde se “stvarnost pojavljuje u granicama spektakla, a spektakl postaje stvarnost”.

Sa otvaranja izložbe


Predmet doktorskog umetničkog projekta i izložbe “Očarani” jeste prikaz društvenog spektakla u umetničkim delima sa ciljem oblikovanja i predstavljanja sopstvene pozicije društveno angažovane umetnice. Rad se temelji na fenomenima društvenog ili preciznije političkog spektakla i uticaja fantazije na njegovo kreiranje i percepciju. Kako je umetnica objasnila, cilj doktorskog umetničkog rada je otvaranje novih umetničko-angažovanih praksi koji preispituju granice između realnog i imaginarnog u funkcionisanju društvenog sistema.

Otvarajući izložbu, Norbert Bekman-Dirkes, šef kancelarije Fondacije Konrad Adenauer za Srbiju i Crnu Goru, rekao je da su ovakvi događaji uvek posebna prilika, naočito na mestima gde se ne očekuju umetničke izložbe, imajući u vidu da je “Konrad Adenauer” nemačka politička fondacija.

- U svakodnevnom životu umetnost i politika nemaju mnogo veze jedno sa drugim i često su samo dekoracija, ocenio je Dirkes i uputio na suprotno stanovište, naglasivši važnost njihove povezanosti i shvatanja kulture kao suštinskog dela održivog razvoja.

Anđela Đermanović, Novopazovčanka šabačkih korena, završila je osnovne i master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2017. godine u klasi red. prof. Gordana Nikolića, odsek slikarstvo. Pohađa doktorske umetničke studije na istom fakultetu pod mentorstvom dr um. Adama Pantića.



Bila je stipendista Fonda za mlade talente Vlade Srbije i aktuelni je stipendista nemačke Fondacije Konrad Adenauer. Učestvovala je na više od 50 grupnih izložbi i ostvarila pet samostalnih. Koautorka je dokumentarnog filmskog serijala Počudište koji je izazvao veliko interesovanje publike. Učesnica je više kolonija i radionica.


Otvaranju izložbe prisustvovao je i Stanko Blagojević, pomoćnik ministarke kulture za međunarodne odnose i evropske integracije. Zahvalivši se umetnici za specijalan događaj koji je priredila publici, on je podsetio na veliki značaj saradnje sa Fondacijom Konrad Adenauer.

Publika može, uz prethodnu najavu, pogledati radove do kraja novembra. Počudna stvorenja vas očekuju.
G. Jojić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa