10. novembar 2022.10. nov 2022.
Foto: Dom zdravlja Bogatić, privatna arhiva

Foto: Dom zdravlja Bogatić, privatna arhiva

Direktor Doma zdravlja Bogatić dr Aleksandar Martinović

Dobar timski rad je stub naše ustanove

Imamo kvalitetnu ekipu ljudi, dobru međusobnu komunikaciju, razmenjujemo iskustva, razgovorom rešavamo probleme. Ako je postojala neka dobra strana kovida, onda je to činjenica da smo se svi zbližili zahvaljujući svakodnevnim izazovima s kojima smo se suočavali i zajedno ih prevazilazili
Dom zdravlja Bogatić će u narednom periodu svoju delatnost usmeriti na preventivne preglede, budući da je taj segment rada u periodu dominacije korone trpeo. Direktor dr Aleksandar Martinović upravo se sa tom problematikom suočio po dolasku na čelo te zdravstvene ustanove, ali su izazovi svakodnevne borbe sa nepoznatom bolešću uspešno prevaziđeni dobrom organizacijom i posvećenošću kvalitetnog kadra.

Nova oprema za bolju zdravstvenu negu
-U tom periodu sam shvatio da su radnici najbitniji, oni su stub naše ustanove. Imamo mladu ekipu lekara, medicinskih tehničara, sestara, koja je bila voljna da radi i izvan normativnih okvira kako bismo prevazišli kritičan period. Te 2020. godine smo za mesec dana došli u situaciju da je 50 radnika bilo na bolovanju zbog kovida i izborili smo se. U kovidu trenutno imamo 15 aktivno obolelih pacijenata, a pre godinu dana u januaru imali smo hiljadu. Drago mi je da je taj period iza nas i da možemo da se posvetimo onome što jeste posao primarne zdravstvene zaštite, a to je preventiva i praćenje pacijenata- ističe direktor dr Martinović.

U proteklom periodu Dom zdravlja je obnovio opremu koja će olakšati dijagnostičke procedure, ali i nabavio vozila za prevoz pacijenata.

Tim mladih, entuzijastičnih ljudi, spremnih da se usavršavaju i svakog dana posvete maksimalno svom poslu, olakšava rukovođenje i suočavanje sa svakodnevnim izazovima u ustanovi koja vodi računa o zdravlju oko 27 hiljada stanovnika opštine Bogatić


-U poslednje dve godine dobili smo oftalmološku opremu, tri saniteta, mobilni digitalni rendgen aparat od Fonda. Celokupan vozni park je obnovljen, što dosta znači, jer prelazimo ogromne kilometraže, vozimo tridesetak pacijenta na dijalizu u Šabac, tri vozila u tri smene. U proteklom periodu zanovili smo aparate u laboratoriji na svim pozicijama, uveli smo laboratorijski informacioni sistem koji ubrzava sam proces izdavanja rezultata, poboljšana je komunikacija između laboratorije i pacijenta, lekara i laboratorije, tako da sve bude transparentno i brže. Novi aparati koje smo dobili su zadnje generacije i u roku od dva sata dobijamo nalaze- ističe on.

U okviru Doma zdravlja funkcionišu službe opšte medicine, za laboratorijsku i RO dijagnostiku, specijalističko- konsultativna, pedijatrijska, ginekološka, stomatološka. Pet lekara se trenutno nalazi na specijalizaciji, a po završetku jedne u planu je da oforme ORL kabinet. Seoske ambulante rade u Klenju, Crnoj Bari, Dublju, Glušcima i Badovincima, gde je otvorena i stomatološka ambulanta.
-Veliku pomoć imamo od Opštine Bogatić koja iz budžeta finansira zapošljavanje određenog broja radnika. Pre godinu dana ostali smo bez specijaliste psihijatrije dr Milene Martinović i to je veliki hendikep za našu ustanovu i sve pacijente koji su bili upućeni ka njoj. Nažalost, po normativima, nismo u mogućnosti da zaposlimo drugu osobu na to mesto, mada postoji potreba za tim- napominje dr Martinović.

Specifičnost Doma zdravlja Bogatić jeste da je većina pacijenata pretežno starije populacije.

Prventivni pregledi u planu
-Ne možemo da poredimo naš dom zdravlja sa nekim u urbanoj sredini, gde je većina pacijenata radno sposobno stanovništvo koje dolazi jednom u tri godine, osim ako ih ne zovu na preventivne preglede. Kod nas su pacijenti većinom starije dobi, dolaze jednom mesečno ili jednom u dva meseca. Mali je broj stanovnika, ali je taj korektivni faktor koji se veže za patologiju pacijenata i njihovu starosnu strukturu kod nas veliki i veliki je obim posla- objašnjava.

direktor DZ bogatić, dr Aleksandar Martinović: Radnici su najbitnija karika u našem sistemu


Redovno sprovode preventivne preglede u ginekologiji i opštoj praksi, a u planu su akcije u narednom periodu koje će obuhvatiti ultrazvučnu dijagnostiku abdomena i dojki.

-Uveli smo se u redovan i normalan rad, ali kovid je i dalje prisutan, imamo kovid ambulantu koja radi u dve smene, tu je i dalje laboratorija, rendgen. Imamo pacijenata sa dijabetesom, hipertenzijom, gojaznost je problem, a u poslednje vreme ima dosta noovotkrivenih maligniteta, budući da preventiva nije funkcionisala u punom kapacitetu zbog kovida. Moj stav je da je svakoj ustanovi veoma bitna dobra laboratorija prvenstveno, posle toga i rendgen i ultrazvučna dijagnostika. Dobri aparati i pouzdana, proširena paleta analiza mnogo olakšavaju posao i procedure se završavaju drastično brže- kaže dr Martinović.

Tim mladih, entuzijastičnih ljudi, spremnih da se usavršavaju i svakog dana posvete maksimalno svom poslu, olakšava rukovođenje i suočavanje sa svakodnevnim izazovima u ustanovi koja vodi računa o zdravlju oko 27 hiljada stanovnika opštine Bogatić.

-Radnici su najbitnija karika u našem sistemu. Imamo kvalitetnu ekipu ljudi, dobru međusobnu komunikaciju, razmenjujemo iskustva, razgovorom rešavamo probleme. Ako je postojala neka dobra strana kovida, onda je to činjenica da smo se svi zbližili zahvaljujući svakodnevnim izazovima s kojima smo se suočavali i zajedno ih prevazilazili. Imali smo situacije da je više lekara bilo jedno vreme u kovidu nego u opštoj praksi. To su ekstremne okolnosti koje ne bismo mogli da prevaziđemo da nismo imali dobre, kvalitetne ljude, spremne da odgovore takvim izazovima. Verujem da naš trud prepoznaju i pacijenti o kojima brinemo- naglašava direktor Doma zdravlja Bogatić.
D.D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa