29. decembar 2022.29. dec 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Odsek za medicinske i poslovno- tehnološke studije organizovao Business day

Pojedinac ne može da promeni svet, ali može da pokrene promene

Uspešni preduzetnici savetovali su mlade kako da pokrenu sopstveni biznis. Neke od poruka su bile da se posao mora voleti i negovati odnos s ljudima, kao i da svakodnevno treba raditi na sebi i unapređenju svog poslovanja
Sa idejom da pojedinac ne može da promeni svet, ali može da pokrene promene, Odsek za medicinske i poslovno- tehnološke studije Akademije strukovnih studija prvi put je u petak organizovao Business day kako bi stimulisao i ohrabrio mlade da pokrenu sopstveni biznis po završetku studija. O usponima i padovima na putu do uspešnog posla govorili su: predsednik i osnivač kompanije „Galeb“ Radoslav Veselinović, osnivači „Alidede“ Dušan Radovanović i Branislav Marković, vlasnik kafeterije „SDK“ Ljupče Stanković, PR „Slatko i vitko“ Slađana Vujaković i vlasnik teretane I’m Fit, diplomirani profesor fizičkog vaspitanja Ivan Milovanović.

Ljubav kao motivacija za nove izazove
-Cilj je da motivišemo studente, ukoliko se ne pronalaze ni u jednoj organizaciji, da pokrenu sopstveni biznis i ostanu u svom gradu. Naši gosti će ih u tome ohrabriti, ali im i reći one manje lepe strane biznisa o kojima treba da vode računa. Sa nama su studenti završne godine ekonomije, informacionih tehnologija i gastronomije. Studenti ekonomije i gastronomije na trećoj godini imaju predmet pod nazivom poslovni plan i ovo je odlična prilika da dobiju informacije koje su im važne za budući posao- navela je koordinatorka Business day-a dr Jelena Jevtić.

Osnivač „Galeba“ Radoslav Veselinović 52 godine se bavi privatnim poslom, a ušao je u osmu deceniju života. Poručio je da je biznis uspešan ako taj posao volite i ako od njega možete da živite.

-Pokušao sam da im prenesem svoja znanja, da ih na neki način usmerim i kažem kako oni mogu biti uspešni sutra u životu. Godinama imam prilike da razgovaram sa studentima, na Akademiji sam već drugi put da im dam malo podstreka i usmerim ih na šta treba da obrate pažnju da bi bili uspešni. Morate voleti svoj posao, znati ono što radite i imati meru da to dobro prezentujete i budete korektni sa vašim partnerima, da „gajite“ kupce koji će vam pomoći da razvijete svoj biznis- podvukao je Veselinović.

Foto: Glas Podrinja


Svakodnevan rad od prvog dana
Dušan Radovanović iz „Alidede“, servisa za naručivanje hrane, rekao je da je to prilika da mladi čuju kako se može voditi uspešan biznis bez velikih početnih ulaganja i kako da sami nakon studija započnu svoj put.

-Od informacija koje dobijete na samom početku treba sklopiti neku priču koja treba da funkcioniše. Od prvog dana biznis mora da se održava, da se unapređuje svakodnevno i da se ispravljaju greške- dodao je vlasnik kafeterije „SDK“ Ljupče Stanković.

Vlasnik teretane I’m Fit Ivan Milovanović je istakao da je pokušao da kroz lično iskustvo objasni kako stići do samostalnog rada.

-Opredelio sam se za fitnes koji ne porazumeva samo fizički izgled na koji prvo pomislimo, već i zdravlje, aktivan način života i neku novu energiju. Ja sam išao težim putem, jer sam sve sam radio. Možda im moje iskustvo pomogne da oni sutra biraju lakši put ako se odluče za privatan biznis- objasnio je Milovanović.

Cilj je da motivišemo studente, ukoliko se ne pronalaze ni u jednoj organizaciji, da pokrenu sopstveni biznis i ostanu u svom gradu

Odsek za medicinske i poslovno- tehnološke studije Akademije strukovnih studija redovno organizuje radionice na kojima studenti dobijaju savete kako da se pripreme za buduće poslovne izazove ili pronađu stručnu praksu za sebe.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa