5. januar 2023.5. jan 2023.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

U ringu protiv zaborava

Mačva na sceni Evrope

U drugoj polovini sedmadesetih Mačva nije bila tako blizu prvog mesta i plasmana u elitu, a tim je značajno izmenjen. Do izražaja dolaze nove snage. Važna karika u njihovom razvoju je Slavko Ćosić Ćosa, odličan trener kome je povereno mesto stratega mladih.

Dok seniori ne beleže velike uspehe u ligaškom delu, mladi briljiraju. Ljubomir Tadić je prvak Vojvodine. Radovan Kuba Miražić, Branislav Bajić i Vlada Marković su juniorski šampioni Vojvodine, Bajić je najbolji bosker, a Ćosić najbolji trener međunarodne revije lista Mađar So. Bajić ubrzo dolazi i do državne juniorske titule, Kuba je vicešampion, a od 1977. izdvaja se među pulenima i Sadik Ustić. On na reviji Mađar So ponavlja uspeh Bajića. Šampioni Vojvodine su ponovo Bajić, Marković i Miražić.

Bajić osvaja i omladinsku zlatnu rukavicu. Ustić, Bajić i Miražić dobijaju specijalno odobrenje da brane boje i seniora. Miražić i Bajić su kasnije bili važan faktor prvog tima, čitavu karijeru su proveli u Mačvi. Vlada Marković je napredovao istim putem, no njegovu karijeru i život prekinula je tragedija.

Branislav Bajić, juniorski prvak Jugoslavije, Foto: Privatna arhiva


Krajem sedamdesetih bokseri „Mačve“ počinju seriju turneja u Evropi. U kratkom roku su realizovana gostovanja u Zapadnom Berlinu, odnosno Špajeru, kao i u Engleskoj. Na putešestviju Zapadnim Berlinom je Mačva zabeležila dve pobede, 11:9 i 10:8. Gostovanje je realizovano na inicijativu naših radnika na privremenom radu u SR Nemačkoj, a veliki deo posla po pitanju realizacije obavio je Milibor Lozanović Gandi, nekadašnji bokser niškog Radničkog.

2.000ljudi pratilo duele u hali “Zorka”


Dva meča su boskovana u različitim ambijentima, prvi u ispunjenoj sportskoj dvorani, drugi u prostoru koji više podseća na restoranski, a jedina spona između ovih duela bile su pobede Mačve. Berlinska štampa je sa divljenjem pisala o Šapčanima. Malo ko je očekivao pobede, posebno kada se zna da je reprezentacija Berlina bila sastavljena od boskera iz 14 aktivnih klubova u gradu, većina od njih imala je dužu tradiciju od crveno-crnih.

Iz nokdauna do nokauta
Svi još pamte bravuru Branislava Bajića u drugom meču u Berlinu. Rival je bio sjajni Hajneman. U prvom rundi je dva puta obarao Bajića, a onda se Šapčanin prenuo i započeo ofanzivu iz koje Nemac nije znao da se spasi. U trećoj rundi su mu oba oka bila zatvorena, a njegov trener je bacanjem peškira u ring spasao pulena nokauta. Čitava dovrana je aplaudirala bokseru Mačve.


Pomoć Mačvi predstavljali su iseljenici koji su je bodrili kao da boksuje u Šapcu. Pobede su Mačvi doneli u prvom meču: Blagojević, Smajo Karadarević, Petrović, Destanović i Bajić. Mitrović, Marković i Radovanović su poraženi, dok je Malović boksovao neršeno, dok su u drugom slavili Bajić, Marković, Smajo Karadarević, Milović i Kuzmanović..

Radovan Kuba Miražić, juniorski šampion Vojvodine, Foto: Privatna arhiva


Deset meseci kasnije Mačva gostuje u Špajeru. Pobedili su najpre Vorms 12:8, a potom boksovali nerešeno protiv Špajera 10:10. Petrović, Blagojević, Vrsjaković, Andrić, Bajić i Ivanović su slavili protiv Vormsa. Sandić, Feldeždi i Damnjanović su izgubili mečeve. J. Karadarević, Mitrović, Blagojević, Vrsajković, Bajić i Damnjanović su pobedili u remiju protiv Špajera, dok su poraženi: Feldeždi, Cvejić i Ivanović. Vrsajković i Feldeždi su bili u sastavu Mačve kao pojačanja iz Sremske Mitrovice.

1979.Britanci u Šapcu


Ljubitelji boksa u Šapcu su mogli da gledaju reprezentaciju Gabona u hali „Zorka“, kao i gostovanje reprezentacije Londona u novembru 1979. Londonci su pobedili 14:8. Dolazak Britanaca bio je revanš gostoprimstvo za turneju Mačve po Britaniji kada je pobeđen u Lutonu 12:8 Voksal Motor. Ovaj duel je prenosila direktno televizija, dok je Klark Iton pobedio Mačvu nekoliko dana kasnije. U dresu Voksala boksovalo je više pozajmljenih boskera, te se rival može smatrati i reprezentacijom Londona.

Oba duela pratilo je više od 2.000 ljudi, a u izveštajima medija najviše pažnje privukla je pobeda Ivanovića protiv šampiona Engleske i olimpijske nade Strauga i to nokautom. Jugosloven nokautirao prvaka pisalo je u sutrašnjim izdanjima štampe.
D. Blagojević

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa