8. jun 2023.8. jun 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Vredni đaci na času tehnike i tehnologije

Roboti „Lazinih“ sedmaka

Sa nastavnicom Mirjanom Marković programirali su ih da izvršavaju razne zadatke
Bavljenje naukom je zabavno, potvrdili su i učenici Osnovne škole „Laza K. Lazarević“. Oni su u okviru projektnog zadatka iz tehnike i tehnologije sa svojom nastavnicom Mirjanom Marković napravili robote. Sedmaci su pokazali kako je lepo kada uz trud i zalaganje nastanu zanimljivi izumi.
Todor Gavrić programirao je Lego Mindstorm EV3 robota, Bora Komnenić upravljao mBot robotom, a Sava Kovačević Wheelson-om. Kristina Nikolić prikazala je veštinu sa robotom koji radi na principu hidraulike, dok je Ognjen Veličković napravio robo- pauka ručno izrađenog uz pomoć elektromotora koji pokreće njegovo kretanje.

Rad po zadatku
Umeće su demonstrirali na Sajmu nauke posvećenom Nikoli Tesli u Centru za stručno usavršavanje i u svojoj školi povodom „Lazinih dana“. Učenicima je to bilo izuzetno interesantno, ističe nastavnica Mirjana.

-Imamo školskog mBot robota, Lego Mindstorm-a, koji su programirani da po predviđenoj putanji odrade određene zadatke i da se kreću, robota koji radi na principu hidraulike, tečnosti koja pomera te špriceve levo- desno, gore- dole, ima zadatak da uhvati neki predmet koji mu se zada. Učenik je takođe napravio robota koji se zove Wheelson i radi na principu elektromotora i senzora. Treba da uoči prepreku i kada dođe do nje, on se istog trenutka vraća natrag. Bilo je veoma zanimljivo iskustvo raditi sa đacima koji su imali priliku da prikažu svoje zadatke ostalima. Jako su ambiciozni, žele da rade i zadovoljna sam njihovim zalaganjem i trudom. Kao nastavnica sam tu da ih ispratim, da koordiniram njihov rad za dalje uspehe- kaže Markovićeva i dodaje da je za izradu izuma i njihovo stavljanje u funkciju bilo potrebno oko mesec dana.

Sava Kovačević ja predstavio robota- auto pod imenom Wheelson.

Umeće su demonstrirali na Sajmu nauke posvećenom Nikoli Tesli u Centru za stručno usavršavanje i u svojoj školi povodom „Lazinih dana“


Kada stari delovi nađu primenu
-Radi na četiri motora, što mu omogućava da se kreće. Baterije napajaju senzor i ultrazvuk. Kada nešto vidi, on se vrati nazad, pogleda levo- desno i gde ima najviše prostora, on će ići na tu stranu. Zanimljivo je bilo raditi ga, ali i teško. Žice su bile najveći problem, zato što treba da se nađe dobra slika da bi mogle da se pozicioniraju. Poteškoće sam imao i kad sam pokušavao da namestim ove četiri baterije- pokazuje Sava.

Todor Gavrić opisao je svoje iskustvo tokom prevazilaženja izazova u kreiranju funkcionalnog mehanizma.

-Kupio sam ga, nisam dobio sve delove i onda sam sa delovima koje imam uspeo da ga osposobim za vožnju. Takođe imam senzor i uz pomoć još nekih delova sam namestio da, kada detektuje neku metu, napravi se mehanizam da se rotira i ispuca male kuglice- objašnjava Todor.
Ognjen Veličković ističe da je za svog robota koristio elektromotor i držač za baterije iz polomljenog vozića- igračke.

-Elektromotor se nalazi na donjem delu tela, ovde je pričvršćen i na njega je povezana žica koja je malo iskrivljena na njegovu osovinu. Prilikom rotacije, debalansom dolazi do vibracije koja pokreće robota- priča Ognjen.
D.D.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa