13. jul 2023.13. jul 2023.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

JESTIVO LEKOVITO BILjE: LAVANDA

Zdravlje u tanjiru (2)

Verujemo da su svima dobro poznata lekovita svojstva lavande, za koju kažu da je „biljka za sve”. Primenjuje se u medicini, kozmetici, ishrani, dekoraciji, baštovanstvu, ali se, što je manje poznato, može upotrebiti i u kuhinji.

LIMUNADA OD LAVANDE
U proključalu vodu stavite malo osušenog cveta lavande i eventualno kap ulja lavande, isceđen limun, poklopite i sačekajte da se ohladi. Ukoliko želite možete ovu zanimljivu limunadu dodatno rashladiti u frižideru. Prijatno!


KOLAČ OD LIMUNA I LAVANDE

Sastojci: 10 kašika mleka, 1 kašika osušenih cvetova lavande. 1 i po šolja šećera, 1/2 šolje otopljenog putera, 5 jaja, 3/4 šolje soka od limuna, izrendana kora jednog limuna, 2 šolje brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 1 šolja šećera u prahu.

Priprema:
Zagrejati rernu na 165 stepeni Celzijusa. Dobro podmazati pleh ili ga obložiti papirom za pečenje. Sipati pet kašika mleka u šerpicu, podgrejati, skinuti sa vatre, dodati lavandu i ostaviti deset do petnaest minuta da se cvetovi natope.

Umutiti mikserom šećer i puter, sve dok masa ne postane kremasta. Dodavati jedno po jedno jaje i dobro umutiti. Sipati mleko sa lavandom, umutiti i dodati 1/2 šolje limunovog soka i izrendanu limunovu koru.

U ovu smesu polako dodati brašno i prašak za pecivo i dobro umutiti.

Sipati testo u pleh i peći pedesetak minuta. Gotovo je kada se čačkalica, zabodena u sredinu kolača, izvuče suva.

Izvaditi iz rerne i pustiti da se ohladi pet minuta, potom izvaditi kolač iz rerne i ostaviti da se potpuno ohladi.

Umutiti preostalih pet kašika mleka, 1/4 šolje soka od limuna i šećer u prahu. Ovu smesu preliti preko ohlađenog kolača i premazati. Ostaviti da odstoji oko trideset minuta, da bi se preliv stegao.

TORTA SA LAVANDOM I LIMUNOM
Sastojci: malo putera za podmazivanje pleha, 300 gr kristal šećera, 1 kafena kašika sušene lavande, 125 g belog brašna, ½ kafene kašike praška za pecivo, ½ kafene kašike sode bikarbone, ¼ kafene kašike soli, 2 jajeta, 250 g grčkog jogurta, 125 ml maslinovog ulja, narendana kora 1 limuna i 1 supena kašika soka od limuna, šećer u prahu za posipanje, grančice sveže lavande za serviranje.

Foto: Pixabay


Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Podmažite pleh i stavite na dno papir za pečenje. Stavite šećer i lavandu u blender i blendirajte dok se lavanda ne razbije. Prosejte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so zajedno u činiju. Potom dodajte lavandu i šećer.

U posebnoj posudi umutite jaja sa jogurtom i uljem. Napravite udubljenje u sredini suvih sastojaka i postepeno dodajte tečne sastojke. Dodajte koru od limuna i sok. Prespite u pripremljen pleh, ili kalup.

Pecite oko pedesetak minuta, odnosno, dok se torta ne podigne uz stranice pleha. Izvadite je naopako, odlepite papir i stavite na žicu da se hladi. Pospite šećerom u prahu pre služenja i ukrasite grančicama sveže lavande.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa