7. septembar 2023.7. sep 2023.

Podsticaji za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne proizvodnje biljnih kultura za 2023. godinu

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja, raspisalo je Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne proizvodnje biljnih kultura za 2023. godinu.

Podsticaji se ostvaruju za investicije za nabavku novih mašina i opreme, i to:
1) primarnu proizvodnju biljnih kultura u zaštićenom prostoru,
2) primarnu proizvodnju voća i grožđa,
3) primarnu proizvodnju povrća, cveća, aromatičnog i lekovitog bilja,
4) ubiranje voća, grožđa, povrća, cveća, aromatičnog i lekovitog bilja,
5) primarnu proizvodnju žitarica, industrijskog i krmnog bilja,
6) obradu zemljišta, zaštitu biljaka od bolesti i grada, korova i štetočina, prihranjivanje/đubrenje, berbu i transport primarnih poljoprivrednih proizvoda i
7) navodnjavanje biljnih kultura.

Pravo na podsticaje ostvaruje fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnik, privredno društvo, zemljoradnička zadruga, srednja škola, naučnoistraživačka organizacija, manastir i crkva, ako je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalazi se u aktivnom statusu, ima upisano poljoprivredno zemljište pod proizvodnjom odgovarajućih vrsta biljnih kultura i površina, propisanih pravilnikom, u zavisnosti od predmeta investicija, da je izvršilo obnovu registracije za tekuću godinu u okviru softverskog rešenja eAgrar, ukoliko je u potpunosti realizovao investiciju u periodu od 1.marta 2022.godine, a najkasnije do dana podnošenja zahteva.

Zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje podnosi se elektronski, u online formi, neposredno u okviru softverskog rešenja eAgrar u periodu od 7. avgusta 2023. godine do 7. septembra 2023. godine, zaključno.

Uz elektronski zahtev podnosi se i odgovorajuća dokumentacija u elektronskoj formi, propisana Pravilnikom.

Iznos podsticaja je 50% od vrednosti realizovane prihvatljive investicije, bez poreza na dodatu vrednost, odnosno u maksimalnom iznosu od 65% od vrednosti realizovane prihvatljive investicije, bez poreza na dodatu vrednost, u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.
Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari po zahtevu za jednu kalendarsku godinu iznosi 800.000 dinara.
Savetodavac za agroekonomiju Mirjana Milošević

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa