18. januar 2024.18. jan 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Marina Gačić iz PSSS Šabac najbolja savetodavka u Srbiji

Ključ je voleti svoj posao

Inženjer stočarstva i u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Šabac, Marina Gačić, već radi 17 godina pomaže svojim stručnim savetima poljoprivrednicima. Krajem 2023. dobila je priznanje za najbolju savetodavku u Srbiji
Marina Gačić, inženjer stočarstva u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi u Šapcu, izabrana je za najbolju savetodavku u Srbiji za 2023. godinu. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nagradilo ju je za rad, zalaganje, odnos sa poljoprivrednicima u godini iza nas. Šabačka savetodavka već 17 godina predano svakog dana pruža stručne savete proizvođačima, te slobodno možemo reći da je svaki zlata vredan za ovdašnje proizvođače. Ovo potvrđuje zahvalnica Ministarstva, ali i onih koji dolaze u PSSS Šabac da se konsultuju sa njom, podele svoj problem i pronađu rešenje. Svoj posao obavlja sa velikom posvećenošću, a priznanje, priznaje nije očekivala.

Foto: "Glas Podrinja"


-To je za mene bilo veliko iznenađenje, jer nismo znali da će biti ustanovljeno priznanje. Veoma prijatno sam se iznenadila kada sam dobila informaciju. Ono na šta sam posebno ponosna je to što su mi kolege čestitale, kao i moji poljoprivrednici – kaže Marina o nagradi kao potvrdi dosadašnjeg rada.

Foto: "Glas Podrinja"


-Nagrada svakako da mi znači, ali najveća je kada poljoprivredni proizvođač iz PSSS ode zadovoljan, informisan i kada zajedno rešimo problem zbog kog je došao kod nas. Zbog toga priznanje posvećujem svim mojim poljoprivrednicima, koleginicama i kolegama, jer verujem da je ono pripada svima nama. Bez mojih poljoprivrednika ne bi bilo ni nagrade. Takođe, smatram da je veliki broj mojih kolega zaslužilo isto priznanje.

-Marina zaista važi za jednu od najposvećenijih savetodavki u službi. Svaki njen savet je od velike pomoći i znači nam. Uvek je dobro raspoložena, nasmejana i tu za sve nas. Bez preterivanja, svi znaju za nju – kaže Rakićeva.


Saradnja olakšava posao
Proteklu godinu obeležilo je uvođenje e-agrara, te su se i savetodavci, kao i poljoprivrednici susreli sa brojnim izazovima. Terenskog posla bilo je manje, ali to nije uticalo na kvalitet saveta i podršku proizvođačima.

-U početku je bilo veoma teško, jer je sistem bio nov. Bilo je potrebno rešiti sve izazove sa kojima smo se susreli. Poljoprivrednim stručnim savetodavnim službama, Upravi za agrarna plaćanja, Ministrstvu i poljoprivrednicima je bilo sve novo, te je bio potreban određeni vremenski period da se sve uhoda. Zahvaljujem se našim poljoprivrednicima na strpljenju, izdvojenom vremenu – dodaje Marina i očekuje da će 2024. godina biti znatno lakša kada je e-agrar u pitanju.

Foto: "Glas Podrinja"


E-agrar u službi poljoprivrednika
Veruje da će vreme obrade podataka i dobijanje potvrda biti mnogo brže, a kao primer navodi registraciju poljoprivrednog gazdinstva.

-Kao primer mogu da navedem jedno gazdinstvo koje je podnelo prijavu za registraciju 26. decembra i već posle Božića je obavljena registracija, odnosno dodeljen mu je broj. Protekle godine period čekanja za određene procedure bio je i nekoliko meseci – pojašnjava naša sagovornica.
Ističe da će i u tekućoj godini biti povećan obim posla zbog novih podsticaja i subvencija koje je najavilo Ministarstvo.

-Najbolja, ali stvarno. Uvek dobijemo proverenu, tačnu informaciju od Marine. Kad god sam došao, pozvao sve je bilo odlčno – dodaje jedan od poljoprivrednika.


-Izvesno je da će sve procedure za subvencije biti realizovane preko e-agrara, kao i u 2023. Više od 90 % posla je bio kancelarijski, a ostatak terenski. Moram da istaknem iako je bio ovakav odnos u procentima, to nije uticalo na kvalitet i stučnost savetovanja. Ako su poljoprivrednici imali potrebu da obiđemo njihovo gazdinstvo, kako bismo rešili problem, mi smo bili na terenu – ističe Marina uz napomenu da je iskustvo pokazalo da je sa uvođenjem e-agrara poljoprivrednicima značajnija pomoć, savet koji dobiju u PSSS Šabac.

-Često zbog svojih obaveza poljoprivrednici dolaze u našu službu, te im znači da imaju savetodavca na raspolaganju za pitnja, pomoć, nedoumice i savete. Naravno, terenski posao nije isključen, posebno kada govorimo o staračkim domaćinstvima, i svima onima koji nisu u mogućnosti da dođu do PSSS Šabac.

-Nikada se nije desilo da sam došao kod Marine, a da je je bila nervozna, ili neprijatna. Svaki problem reši, ima odgovor na svako pitanje. Svaka čast – dodaje jedan od poljoprivrednika.


Radno vreme ne postoji
Marina navodi da pravo radno vreme kada ste savetodavka ne postoji.
-Radim od kada treba i do kad treba, tako da satnica ne postoji. Mislim da je važno da poljoprivrednici dobiju dobar savet, te da radno vreme ne treba da ograniči naš rad i komunikaciju sa njima.

Kao ključ svega vidi ljubav.
-Najvažnije je da volite svoj posao.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa