21. septembar 2023.21. sep 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

20 GODINA RADA SAVETOVALIŠTA ZA PORODICU I MLADE

Razvod ne znači prekid roditeljstva

Uslugu koja je dostupna tačno 20 godina koristile su brojne porodice iz Šapca, ali i okolnih opština. Vesna Dimitrijević, porodični savetnik, i Milica Obrenović, porodični psihoterapeut, svedočile su mnogim teškim životnim pričama
Razvod braka se dešava onda kada supružnici više ne mogu zajedno. Ukoliko imaju zajedničku decu, nažalost, neretko upravo ona snose najveći teret bračnog kraha. Kada roditelji ne mogu da se snađu u ovakvim situacijama i nenamerno rade na štetu deteta Savetovalište za porodicu i mlade Centra za socijalni rad Šabac jedna je od adresa gde se može potražiti pomoć.

Uslugu koja je dostupna tačno 20 godina koristile su brojne porodice iz Šapca, ali i okolnih opština. Vesna Dimitrijević, porodični savetnik, i Milica Obrenović, porodični psihoterapeut, svedočile su mnogim teškim životnim pričama.

Milica Obrenović navodi da se iz godine u godinu povećava broj porodica sa problemima koji se javljaju u postrazvodnom periodu. Viđenja dece, izdržavanja, vaspitanje, pitanja su oko kojih roditelji često sami ne mogu da se dogovore.

-Desetine dečaka i devojčica od razvoda braka nikada više nisu videle svog oca. Takav kontekst za odrastanje stvaraju roditelji i nisu ni svesni značaja toga. Kod roditeljstva se mnogo bolji rezultati postižu u dvoje. Roditelji umesto da svoju decu zaštite, kada donesu odluku o razvodu, razbuktavaju mržnju, svoje svađe, podelu imovine, a deca se ništa ne pitaju, kaže Milica Obrenović.

Roditelji umesto da svoju decu zaštite, kada donesu odluku o razvodu, razbuktavaju mržnju, svoje svađe, podelu imovine, a deca se ništa ne pitaju



Ističe da je neophodno nakon razvoda zaštiti decu i omogućiti im da imaju i mamu i tatu. Navodi da je najbolji interes za dete da ono po razvodu i dalje ima oba roditelja koji su mu dostupni i koji zajedno učestvuju u svim aspektima njegovog života iako ne žive zajedno.

-Poseban problem i okolnost za odrastanje dece u postrazvodnom periodu predstavlja potpuno prekinuta roditeljska komunikacija i saradnja. Roditelji treba da se dogovaraju, a ne da dete dobije ulogu posrednika između mame i tate i priča ono što oni žele da čuju. Tu se stvara manipulativni prostor za dete, gde ono može da kaže da je bilo kod tate ili mame, a ode na treću stranu. Tako su ta deca u mnogo većem riziku da krenu putem koji nije dobar za njih, upozorava Milica Obrenović.

Porodice koje imaju problema u funkcionisanju mogu se obratiti Savetovalištu putem telefona ili odlaskom u Centar za socijalni rad.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa