21. septembar 2023.21. sep 2023.
Mačvanka predstavljena u Beogradu
Knjige

Mačvanka predstavljena u Beogradu

Beogradska publika i brojni Šapčani i Mačvani koji žive u Beogradu imali su prilike da se upoznaju sa još jednim romanom mr Slobodana Smiljanića, advokata iz Šapca
U Atrijumu Doma Vojske u Beogradu javnosti je u četvrtak 7. septembra, predstavljena knjiga, porodični roman, „Mačvanka”, autora mr Slobodana Smiljanića, advokata iz Šapca. Napisana na temelju kako sopstvenog iskustva, tako i autentičnih priča rođaka i prijatelja, romansirana saga o porodici Smiljanić i njenim najbližim srodnicima predstavlja dragoceno svedočanstvo o neuništivoj snazi srpske žene i srpskog naroda opredeljenog da istraje i preživi u Mačvi, jednom od najstradalnijih područja tokom dva svetska rata.



Predstavljajući nam život i izazove Mačvana u različitim razdobljima, autor je opisivao i sebe, kao na dlanu nam pružao i svoj karakter i svoja pregnuća. Razmišljajući o svojim precima, autor je između redova govorio i o svojim potomcima, pažljivo negujući ono najbolje u ljudima i s pravom očekujući da i naredne generacije budu dostojne mesta na kome žive. Jer ima nešto u Mačvi, nešto u tom tlu koje im daje snagu da istraju i izdrže i MOBILIZACIJU i OKRŠAJE i ZLE KOBI i DEOBE i PRIZNANjA i RAĐANjA I UMIRANjA ... Beogradska publika i brojni Šapčani i Mačvani koji žive u Beogradu imali su prilike da se upoznaju sa još jednim romanom ovog slabovidog ali veoma vrednog pisca iz Šapca.

O knjizi „Mačvanka“ govorili su istoričar Dejan Živanović, ujedno i pisac recenzije, novinar Ljubiša Đukić i autor. U muzičkom delu promocije koju je vodio Jovan Rukavina, književnik iz Šapca, nastupili su guslar Milutin Gvozdenović i Mina Đukić, vokalni solista Folklornog ansambla „Đido” iz Bogatića.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa