Info

19. oktobar 2023.19. okt 2023.
Bilo je divno biti Šapčanin to veče
ZLATO ZA PRVO PEVAČKO DRUŠTVO KUD-A „ABRAŠEVIĆ“ ŠABAC

Bilo je divno biti Šapčanin to veče

„Na Međunarodnom festivalu horova u Herceg Novom takmičili su se horovi od Kavkaza do Alpa. Bilo je divno biti Šapčanin to veče.“
Na 8. Međunarodnom festivalu horova u Hergceg Novom, gde su učestvovala 24 hora sa skoro hiljadu učesnika iz devet država, Zlatnu medalju osvojio je Muški hor Prvo pevačko društvo, sekcija KUD-a „Abrašević“ iz Šapca.

- Takmičili su se horovi od Kavkaza do Alpa. Uspeli smo da osvojimo zlato u kategogiji odraslih. Bilo je divno biti Šapčanin to veče, kaže umetnički direktor Hora Željko Torbica.

Članovi su vredno vežbali čitavog leta i svoje umeće predstavili sa četiri kompozicije. Pevali su Svjati Bože Stevana Hristića, za koju je aranžman napisao Nemanja Petrović, učenik Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ rusku narodnu pesmu, za koju je aranžman uradio prof. Mladen Kaličanin,
Sećanje na Velu Luku i crnačku duhovnu pesmu. Doživeli su ovacije. Tapšali su im članovi žirija i predstavnica Evropske asocijacije horova Jiži Vovk.



- Imali smo samo jedan pokušaj. Bilo je sada ili nikada. Bez reprize. Svi smo bili napeti, imali smo veliku, dečačku želju da pobedimo. Kada smo „uhvatili“ prvi ton, znao sam da ćemo pobediti, dodaje Torbica koji je još uvek pod utiscima iz Herceg Novog.

I ne samo on, već i ostalih sedamnaest članova Prvog pevačkog društva na čelu sa dirigentkinjom prof. Mirjanom Pantelić i podrškom grada Šapca.



Trodnevna manifestacija završena je revijalnim koncertom duhovne muzike u crkvi Svetog Jeronima u Herceg Novom.
„Bilo je k’o sred Pariza...“
M.F.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa