2. novembar 2023.2. nov 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

U KLENKU OBELEŽENA 79. GODIŠNjICA OSLOBOĐENjA

Počast i zahvalnost precima

U Klenku je obeležena 79. godišnjica oslobođenja od fašističke okupacije u Drugom svetskom ratu. Na spomenik palim oslobodiocima i ruskim pilotima vence su položili predstavnici Ambasade Ruske Federacije u Republici Srbiji, Vojske Republike Srbije, SUBNOR-a Šapca i Rume, kao i predstavnici Udruženja vazduhoplovaca Vojvodine, članovi SPS iz Rume i Klenka, Saveta mesne zajednice i meštani.

- Čast mi je što prisustvujem godišnjici oslobođenja Klenka. Za mene je veliko zadovoljstvo što sam ovde da zajedno zahvalimo našim precima koji su se udruženo borili protiv fašizma i izvojevali slobodu. Jako cenimo što Srbi neguju kulturu sećanja i pomoć bratskog, ruskog naroda, rekao je prvi sekretar Ambasade Ruske Federacije u Srbiji Oleg Dunajevski.

Klenak je za vreme Drugog svetkog rata dao 169 učesnika, od kojih je 48 izgubilo život. Trideset tri meštana bili su žrtve NDH, 25 je boravilo u koncentracionim logorima u Austriji i Nemačkoj, a 78 njih bilo je direktna žrtva fašističkog terora. Mnoge kuće su opljačkane kada su Nemci došli 1941. i kada su se povlačili, 1944 godine.


Prisutnima se obratio i organizator Radoslav Vitomirović iz SPS Klenak, koji se decenija trudi da očuva tradiciju i negovanje istorijskih datuma.

- Okupili smo se ispred spomen-obeležja palim oslobodiocima Klenka i ruskim pilotima koji su za vreme Sremskog fronta, nedaleko od nas, sa obale reke Save poletali u završnim operacijama proboja fronta i oslobođenja države od fašističkog okupatora. Njima u čast meštani su podigli spomen-obeležje u centru sela, ispred koga stojimo i trudimo se da se ne zaboravi zašto su ti ljudi dali svoje živote, da im odamo počast, poštovanje za sve što su učinili da bismo mi danas živeli u slobodi, istakao je Vitomirović.

Nakon polaganja venaca, organizovan je kulturno-umetnički program u kome su učestvovali učenici Osnovne škole „23. oktobar“ iz Klenka.
M.F.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa