Info

9. novembar 2023.9. nov 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Predavanje u Dvorani „Vinaver“

Muzika je prirodan put ka kvalitetnom razvoju deteta

Govorile su pijanistkinja i osnivač Udruženja „Artysh:Lab“ Neda Aleksić,
master defektolog i logoped Marina Aleksić i profesorka klavira Mirjana Jekić
Koliko je muzika važna, kakav je njen uticaj na razvoj dece i kako im je približiti na najbolji mogući način, otkriveno je prošle srede na predavanju u Dvorani „Vinaver“ u Biblioteci šabačkoj. Pijanistkinja i osnivač Udruženja „Artysh:Lab“ Neda Aleksić, master defektolog i logoped Marina Aleksić i profesorka klavira Mirjana Jekić govorile su o tome kako motivisati decu da rado slušaju muziku, povezati pokret i muziku i tako im pomoći da razviju dobru koordinaciju, memoriju, opažanje i moć govora.

Uloga muzike i pokreta u ranom odrastanju
-Ideja je da pomognemo roditeljima, vaspitačima, bakama, dekama, pedagoškim saradnicima, svima koji učestvuju u odrastanju i odgajanju dece, da dođu do nekih rešenja i ideja kako da deci što bolje prezentuju klasičnu muziku, kako uz klasičnu muziku ide sport, kako sport, pokret i klasična muzika pospešuju govor. Prezentovala sam do kakvog sam zaključka došla u istraživanjima sportskih elemenata u kombinaciji sa klasičnom muzikom kroz radionice. Nakon 15 godina pedagoškog rada sa decom osnovala sam radionicu „Muzičke pčelice“ koja mališane uvodi u svet klasične muzike na poseban način- kombinujući elemente klasične muzike, sporta, vežbi za psihomotorni razvoj, kao i kreativne elemente. To je moj eksperiment u smislu kako sve to napraviti da deci bude što zanimljivije i da što lakše prihvate klasičnu muziku. U svim sadržajima koji se deci nude klasična muzika je ipak u zapećku, a ona mnoge benefite deci donosi u razvoju, nesicrpan je resurs koji se ne koristi dovoljno i ovo je prilika da pokažemo put kako to raditi- istakla je Jekićeva i dodala da su istraživanja mnogih svetski poznatih instituta pokazala da muzika Mocarta, Baha, koja je po harmonijama veoma jedinstvena, utiče na bolje razvijanje memorije.

Foto: "Glas Podrinja"


Sviranje istrumenata, napomenula je, utiče na razvoj koordinacije, finu motoriku, a ona je jako bitan segment i za razvoj govora. Sve su to elementi povezani u velikoj korpi svega što se deci može ponuditi kao element za igru. Sve to ima i muzici, u sportu, pokretu, sve što je detetu potrebno da bi se pravilno razvijalo. Klasična muzika u kombinaciji sa pokretom je jako dobra podloga za razvoj govora dece.

-Tu sam da predstavim kakvu ulogu imaju muzika i pokret u ranom odrastanju i ranom razvoju, na koji način možemo da približimo muziku deci, kako možemo muzikom da pokažemo i povežemo se sa decom, napravimo vezu između odraslog i deteta i da u toj sigurnoj, povezanoj atmosferi utičemo i podstaknemo razvoj deteta. Važno je da znamo da imamo muziku koja je moćno sredstvo, moćan alat koji pruža zajedničko vreme i prostor sa detetom. Muzika je kompleksna, imamo melodiju, harmoniju, ritam i upoznajući se sa tim elementima učimo kako da ih koristimo u radu sa detetom kroz muziku koju volimo- objasnila je Neda Aleksić, koja je i doktorand na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu na temu psihomotornog razvoja beba i dece u ranom uzrastu kroz muzičke aktivnosti.

Na pravom tragu
-Kao ustanova se trudimo da kroz brojne radionice i programe, zajedno sa roditeljima, vaspitačima, učenicima, nastavnicima, svima koji rade sa decom, učinimo mladima i deci stvarnost boljom i da ih motivišemo da i sami budu bolji ljudi. Ovo predavanje je potvrda jedne priče koju realizujemo neko vreme, a to je radionica „Rođeni za muziku“ koju vodi Aleksandra Erdevički Tomić i koja okuplja izuzetno veliki broj mališana, a neke od njih prepoznajemo i ovde- rekla je obraćajući se prisutnima urednica kulturnih programa Biblioteke šabačke Kristina Aleksić.

U kontaktu sa klasičnom kuzikom, muzika i pokret neodvojivi
Marina Aleksić, autorka brojnih stručnih radova, članica Udruženja logopeda Srbije, Udruženja stručnih saradnika i saradnika predškolskih ustanova Srbije, kao i Srpske logopedske asocijacije, podvukla je da je muzika idealan teren za omogućavanje kvalitetnog dečjeg razvoja.

-U savremenom životu porodice prisutna je preterana upotreba telefona, televizora, medija, što dodatno ostvaruje teškoće u razvoju deteta. Muzika je prirodan i spontani put ka kvalitetnom razvoju, naročito od prve do treće godine, kad je intenzivan govorno- jezički razvoj. Klasična muzika, sa visokofrekventnim tonovima, idealna je za stimulaciju mozga u ranoj fazi razvoja i omogućava nam da se celokupan psihomotorni razvoj odvija kako je priroda uredila- naglasila je Aleksićeva.

Bitno je da u najranijem dobu, od rođenja, deca dođu u kontakt sa klasičnom muzikom. Muzika i pokret su kroz istoriju muzike i civilizacije bili neodvojivi jedno od drugog, biološki, sastavni deo svakog odnosa. Mi to nosimo u sebi i važno je da to u sebi i probudimo.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa