Инфо

9. новембар 2023.9. нов 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Предавање у Дворани „Винавер“

Музика је природан пут ка квалитетном развоју детета

Говориле су пијанисткиња и оснивач Удружења „Artysh:Lab“ Неда Алексић,
мастер дефектолог и логопед Марина Алексић и професорка клавира Мирјана Јекић
Колико је музика важна, какав је њен утицај на развој деце и како им је приближити на најбољи могући начин, откривено је прошле среде на предавању у Дворани „Винавер“ у Библиотеци шабачкој. Пијанисткиња и оснивач Удружења „Artysh:Lab“ Неда Алексић, мастер дефектолог и логопед Марина Алексић и професорка клавира Мирјана Јекић говориле су о томе како мотивисати децу да радо слушају музику, повезати покрет и музику и тако им помоћи да развију добру координацију, меморију, опажање и моћ говора.

Улога музике и покрета у раном одрастању
-Идеја је да помогнемо родитељима, васпитачима, бакама, декама, педагошким сарадницима, свима који учествују у одрастању и одгајању деце, да дођу до неких решења и идеја како да деци што боље презентују класичну музику, како уз класичну музику иде спорт, како спорт, покрет и класична музика поспешују говор. Презентовала сам до каквог сам закључка дошла у истраживањима спортских елемената у комбинацији са класичном музиком кроз радионице. Након 15 година педагошког рада са децом основала сам радионицу „Музичке пчелице“ која малишане уводи у свет класичне музике на посебан начин- комбинујући елементе класичне музике, спорта, вежби за психомоторни развој, као и креативне елементе. То је мој експеримент у смислу како све то направити да деци буде што занимљивије и да што лакше прихвате класичну музику. У свим садржајима који се деци нуде класична музика је ипак у запећку, а она многе бенефите деци доноси у развоју, несицрпан је ресурс који се не користи довољно и ово је прилика да покажемо пут како то радити- истакла је Јекићева и додала да су истраживања многих светски познатих института показала да музика Моцарта, Баха, која је по хармонијама веома јединствена, утиче на боље развијање меморије.

Фото: "Глас Подриња"


Свирање иструмената, напоменула је, утиче на развој координације, фину моторику, а она је јако битан сегмент и за развој говора. Све су то елементи повезани у великој корпи свега што се деци може понудити као елемент за игру. Све то има и музици, у спорту, покрету, све што је детету потребно да би се правилно развијало. Класична музика у комбинацији са покретом је јако добра подлога за развој говора деце.

-Ту сам да представим какву улогу имају музика и покрет у раном одрастању и раном развоју, на који начин можемо да приближимо музику деци, како можемо музиком да покажемо и повежемо се са децом, направимо везу између одраслог и детета и да у тој сигурној, повезаној атмосфери утичемо и подстакнемо развој детета. Важно је да знамо да имамо музику која је моћно средство, моћан алат који пружа заједничко време и простор са дететом. Музика је комплексна, имамо мелодију, хармонију, ритам и упознајући се са тим елементима учимо како да их користимо у раду са дететом кроз музику коју волимо- објаснила је Неда Алексић, која је и докторанд на Кинезиолошком факултету у Загребу на тему психомоторног развоја беба и деце у раном узрасту кроз музичке активности.

На правом трагу
-Као установа се трудимо да кроз бројне радионице и програме, заједно са родитељима, васпитачима, ученицима, наставницима, свима који раде са децом, учинимо младима и деци стварност бољом и да их мотивишемо да и сами буду бољи људи. Ово предавање је потврда једне приче коју реализујемо неко време, а то је радионица „Рођени за музику“ коју води Александра Ердевички Томић и која окупља изузетно велики број малишана, а неке од њих препознајемо и овде- рекла је обраћајући се присутнима уредница културних програма Библиотеке шабачке Кристина Алексић.

У контакту са класичном кузиком, музика и покрет неодвојиви
Марина Алексић, ауторка бројних стручних радова, чланица Удружења логопеда Србије, Удружења стручних сарадника и сарадника предшколских установа Србије, као и Српске логопедске асоцијације, подвукла је да је музика идеалан терен за омогућавање квалитетног дечјег развоја.

-У савременом животу породице присутна је претерана употреба телефона, телевизора, медија, што додатно остварује тешкоће у развоју детета. Музика је природан и спонтани пут ка квалитетном развоју, нарочито од прве до треће године, кад је интензиван говорно- језички развој. Класична музика, са високофреквентним тоновима, идеална је за стимулацију мозга у раној фази развоја и омогућава нам да се целокупан психомоторни развој одвија како је природа уредила- нагласила је Алексићева.

Битно је да у најранијем добу, од рођења, деца дођу у контакт са класичном музиком. Музика и покрет су кроз историју музике и цивилизације били неодвојиви једно од другог, биолошки, саставни део сваког односа. Ми то носимо у себи и важно је да то у себи и пробудимо.
Д.Д.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa