28. decembar 2023.28. dec 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Sajam obrazovanja u EŠ Stana Milanović

Prilika za buduće brucoše

Osma godina realizacije Sajma obrazovanja. Više od 25 učesnika. Na štandovima i državne i privatne visoke škole, odnosno fakulteti. Ponuda za studiranje u univerzitetskim
centrima i u Šapcu
Osam godina Ekonomska škola “Stana Milanović” organizuje Sajam obrazovanja gde budući studenti imaju priliku da u direktnom kontaktu sa predstavncima visokoškolskih ustanova saznaju informacije u skladu sa svojim interesovanjima. U smiraj 2023. godine više od 25 akreditovanih visokih škola i fakulteta, državnih i privatnih predstavilo je na štandovima mogućnosti koje nudi brucošima.

Tokom prethodnih osam godina, Sajam je napredovao, privlačio veći broj učesnika, a ono što je izuzetno važno, ne dolaze samo predstavnici ustanova profila srodnih onima koji pohađaju đaci u Ekonomskoj školi, već je spektar sve širi, ističu predstavnici škole organizatora.

Foto: "Glas Podrinja"


-Ove godine imamo većim delom državne visoke škole i fakultete, ali ima svoj predstavnike i deo privatnih ustanova. Koliko imamo informacija jednako je interesovanja đaka i za jedne i za druge, maturanti su zainteersovani i van sektora ekonomije, prava i administracije i zato nam je drago da i sa njima mogu ostvariti neposredan kontakt u svojoj školi - izjavila je Katarina Stojićević, školski pedagog.

Naposredni kontak, brzi odgovori na sve nedoumice su prednosti Sajma obrazovanja.

-Nije lako organizovati odlazak na željeni fakultet, doći do informacija tom prilikom i mi želimo da im to pružimo u poznatom okruženju, to je ideja događaja. Naravno, mnogi imaju više opcija, što dodatno otežava odlazak i na ovaj način je sve jednostavnije - rekla je Jelena Rafailović, psiholog Ekonomske škole “Stana Milanović”.

Foto: "Glas Podrinja"


Đaci Ekonomske škole su vrlo uspešni na takmičenju u izradi biznis plana koje organizuje Beogradska bankarska akademija i kroz saradnju EŠ Stana Milanović i BBA stvorena je spona dve obrazovne ustanove koja se iskazuje i kroz dolazak Akademije na Sajam.

-Važno nam je da ličnim kontaktom dođemo do svakog đaka, uvek nam je drago kada dođemo u Šabac, uvek se lepo osećamo ovde. Želimo da istaknemo ono što smatramo svojim prednostima. Mi smo akreditovani za manji broj studenata, posvećeni smo svakom, naši studenti imaju kvalitetnu stručnu praksu, mnogi se zaposle nakon toga, imamo vrlo visok prosek studenata koji se zapošljavaju nakon prakse - Mila Knežević, marketing menadžer Beogradske bankarske akademije.

Foto: "Glas Podrinja"


Među državnim fakuletetima koji su se predstavili bilo je nekoliko onih koji na prvi pogled programom nisu srodni profilima maturanata Ekonomske škole. Fakultet političkih nauka bi se mogao okarakterisati kao jedan od njih.

-Ekonomija je važan deo gradiva mnogih predmeta kod nas, samo što je to proučavanje ekonomije kroz politikološki aspekt i tu postoji srodnost. Mi smo društveni fakultet, a ekonomija u širem smislu je i društvena nauka. Kroz istoriju mnogo odličnih studenata FPN, diplomaca i postdiplomaca je završilo ekonomske škole. Ekonomija i politika idu jedna uz drugu i zato nam je važno da budemo tu - približio je Marko Joldžić sa Fakulteta političkih nauka.

Foto: "Glas Podrinja"


Ko ne želi da napušta svoj grad, iz emotivnih, materijalnih ili nekih drugih razloga, ima priliku da nastavi studiranje i u Šapcu, na pojedinim privatnim i državnih ustanovama.

-Na naša tri odseka pokriven je širok spektar oblasti na kojima organizujemo studije. Kao državna akreditovana obrazovna ustanova imamo mogućnost upisivanja studenata na teret budžeta i naravno samofinansiranja. Prijemni je u Šapcu, predavanja, ispiti takođe, a kako su u pitanju strukovne studije, svima je obezbeđena i stručna praksa, deo se realizuje na lokalnom nivou, ali postoje za određene smerovae prakse i van granice, konkretno studenti gastronomije praksu realizuju u hotelskim lancima u Crnoj Gori. Naši studenti imaju pravo da konkurišu za stipendije, kredite, sve što mogu studenti u većim univerzitetskim centrima, naši studenti mogu i u svom gradu - pojašnjava dr Jelena Jevtić sa Akademija strukovnih studija Šabac.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa