22. februar 2024.22. feb 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Podrška onkološkim pacijentkinjama sa rakom dojke i grlića materice

Karcinom, bitka koja se može dobiti

Sistemska podrška (medicinska, socijalna, psihološka) ženama koje se bore sa karcinomom. Neophodna edukacija u centrima za podršku. Besplatna telefonska linija za pacijentkinje i njihove porodice
Rak dojke drugi je po učestalosti u Srbiji, a prema podacima Registra za rak od ove maligne bolesti u Srbiji u proseku godišnje oboli 4.500 i umre 1.800 žena. Svakog dana dve žene izgube bitku sa karcinomom grlića materice. Put od otkrivanja dijagnoze, terapije do dobijanja najvažnije bitke, one za život je dug, neizvestan i prepun izazova za žene, njihove prodice, najbliže okruženje. Sistemska podrška (medicinska, socijalna, psihološka) značajno utiče na ishod.

Prepoznavši značaj teme i potrebe žena, Ženski centar Milica uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i saradnju sa Domom zdravlja “Dr Draga Ljočić” Šabac, Institutom za onkologiju i radiologiju Srbije i Asocijacijom DUGA kao partnerima realizuje projekat „Nacionalni centar za podršku i edukaciju obolelih od raka dojke i raka grlića materice-Cenar za podršku“ i kao deo aktivnosti organizovao je stručnu konferenciju na temu „Prepoznavanje potreba onkoloških pacijentkinja sa rakom dojke i grlića materice tokom lečenja, i podrška na lokalnom i državnom nivou“ kao završni deo projekta.

Foto: "Glas Podrinja"


Edukacija, saradnja
Vesna Bondžić, predsednica Ženskog centra Milica, navodi da je u okviru “Nacionalnog centra za podršku i edukaciju obolelih od raka dojke i raka grlića materice – Centar za podršku” dostupna besplatna telefonska linija za podršku pacijentkinjama i njihovim porodicama. Dodaje da je linija nije namenjena samo onim ženama koje su trenutno u procesu lečenja, već i onima koje su prošle period terapije.

Vesna Bondžić, Foto: "Glas Podrinja"


-Važno je istaći da kada žene završe period lečenja nalaze se u vakuumu, jer moraju da se vrate svakodnevnoj rutini pre karcinoma, a mnogo toga se promenilo. Zbog toga smo pokrenuli liniju – kaže Bondžić i dodaje da je dodatna edukacija žena koje žele da budu ceo Centra i pružaju podršku.

-One koje su uključene u rad Centra prošle su edukaciju od strane Udruženja medikalnih onkologa, jer nije dovoljno da imate lično iskustvo, treba da budete obučeni za pomoć drugima. Zbog našeg rada i metoda prepoznati smo od strane državnih institucija. Iako imamo odličnu saradnju sa RFZO i pokrivenošću terapija, ali kao problem vidimo socijalni momenat, odnosno finansije – kaže Bondžić i dodaje da pacijentkinje tokom terapije dobijaju 65% odsto zarade što dodatno utiče na njih.

-Žene osećaju kao da su kažnjene zbog toga što su se razbolele. Zbog toga smo podneli inicijativu Ministarstvu zdravlja da bar prvih šest meseci dok traje terapija bolovanje bude pokriveno 100%. Iako su sve tarapije pokrivene, one nisu svima dostupne zbog troškova putovanja. Naš predlog je organizovan prevoz, što bi znatno olakšalo pacijetkinjama, lokalnim samoupravama, ali i Ministarstvu. Onkološke pacijentkinje nisu prepoznate kao kategorija kojoj je potrebna pomoć u kući tokom perioda terapije – naglašava da je formiranje centara važan korak.

-Edukacija u centrima za podršku, izvan Beograda i da će biti u drugim gradovima širom Srbije. Mreža centara širom zemlje je ključna, da informacija bude na izvoru i da ne pretražajuju na internetu, ili koriste neproverene informacije. Napominjem ponovo, nije dovoljno samo da se preživeti bolest kako biste mogli da pružite podršku, potrebna je i dodatna edukacija.

Medicinska, socijalna i psihološka podrška
Direktor Asocijacije Duga Aleksandar Prica ističe da je za onkološke pacijentkinje od izuzetnog značaja socijalna, psihološka i logistička podrška tokom procesa lečenja.

Aleksandar Prica, Foto: "Glas Podrinja"


-Ženski cenar „Milica“ nas je prepoznao kao organizaciju sa dobrim kapacitetima, i Grad Šabac kao grad koji ima dobre usluge socijalne i zdravstvene zaštite. Uvideli da se naše onkoloških pacijentkinje suočavaju sa određenim izazovima tokom lečenja. Nedostupnost informacija i odlazak na terapiju su najčešći. Najugroženija grupa onkoloških pacijentkinja su one iz socijalno osetljivih grupa– kaže Prica i dodaje da je odlazak u veće centre zbog terapije često otežano.

-Odlazak u Beograd, ili neki drugi centar je težak, jer tek nakon odlaska mogu da dobiju refundaciju putnih troškova. A često nemaju potrebna sredstva da borave u drugom gradu, ili odu na predviđenu terapiju. Upravo je to deo gde će Duga sa svojim vozilima i terenskim saradnicima pomoći. Od naših sedam usluga terenskog saradnika, šest je značajno za onkološke pacijentkinje. Nadamo se da ćemo ono što bude pilotirano u Šapcu biti primer dobre prakse za druge jedinice lokalne samouprave u Srbiji.

Foto: "Glas Podrinja"


Radionice u Domu zdravlja
Direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ Jasmina Stanković ističe da je 25 žena prisustvovalo radionicama u okviru projekta „Nacionalni centar za podršku i edukaciju obolelih od reka dojke i raka grlića materice-Cenar za podršku“, te da su kroz set edukacija dobile neophodne informacije o dijagnostičkim procedurama i terapijama, troškovima koje pokriva Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Jasmina Stanković, Foto: "Glas Podrinja"


-Ponosini smo što je naš Dom zdravlja bio deo ovako važnog projekta. Od novembra protekle godine smo realizovali tri radionice u Centru za prevenciju u cilju podrške ženama obolelim od karcionoma kako bi lakše savladale krize sa kojima se suočavaju. Tokom razgovora sa edukatorkama žene su podelile svoja iskustva, strahove, nade i sve ono sa čim se susreću u trenutku kada saznaju dijagnozu, i tokom perioda lečenja. Saznali smo da se mnoge od njih ne odazivaju na zračnu trapiju ako dolaze iz ruralnih područja, ili nemaju dovoljno finansijskih sredstava. U ovom segmentu Dom zdravlja će sa svojim vozilima biti na raspolaganju pacijentkinjama kako bi odlazile u tercijalne zdravstvne ustanove zbog terapije. Takođe, smatramo da je za pacijetkinje bilo važno da budu upućene u sve ono što RFZO pokriva, a to su protetička pomagala, perike i sve ono što im može pomoći tokom perioda lečenja– pojasnila je dr Stanković.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa