14. mart 2024.14. mar 2024.
Dejan Vasić, predsednik Odbora  za izradu Iastorijske sobe, Foto: Dejan Vasić

Dejan Vasić, predsednik Odbora za izradu Iastorijske sobe, Foto: Dejan Vasić

Otvaranje Istorijske sobe Prnjavora

U čast slavnih predaka

Sećanje na stradanje Prnjavora i Prnjavoraca u sukobima. Borba protiv zaborava. Postavka obuhvata različite segmente, zajedničko svemu je čuvanje sećanja
Istorijska soba Prnjavora 1912-1918 biće osvečena i svečano otvorena 14. marta. Svečanost će upriličiti Društvo za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918 iz Prnjavora. Autori i koordinatori Istorijske sobe bili su Društvo za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918 iz Prnjavora i Beograda. Predsednik odbora za izradu Istorijske sobe je organizator Hodočašća na Cer Dejan Vasić koji je prikupio kompletnu građu, materijal, fotografije, spise, predmete iz tog perioda, dokumenta i imena 1300 stradalih Prnjavoraca, uniforme vojnika i civila iz tog perioda, takođe Orden Karađorđeve zvezde koji je vraćen Prnjavoru nakon 80 godina darovan je Istorijskoj sobi Prnjavora.

Foto: Dejan Vasić


Stručni saradnik bila je viši kustos Vojnog muzeja u Beogradu Anđelija Radović. Dizajn finalnog izgleda tekstova i imena stradalih radio je diplomirani istoričar umetnosti Branko Ninčić iz Beograda. Tehničku postavku i radove izvodili su Željko Veselinović iz Prnjavora i Milan Tišanović iz Novog Sela.

Na svečanost otvaranja najavljen je dolazak predstavnika državnih insistucija, Grada, ambasada, drugih institucija, udruženja, kao i potomak Živojina Mišića.

Uniforma vojnika iz Prvog svetskog rata, Foto: Dejan Vasić


-Prošlo je 110 godina od stradanja našeg naroda i našeg Prnjavora, Bogu hvala što nam je ukazao tu čast da mi potomci naših slavnih predaka napravimo Istorijsku sobu posvećenu njima. Radili smo dugo i požrtvovano na svakom podatku i detalju kako bi sačuvali i najmanju sitnicu od zaborava. Radićemo dalje na unapređenju postavke u negovanja kulture sećanja na naše slavne pretke. Samo uz mnogo sloge, rada i poštovanja možemo napred. Želim da se zahvalim svim ljudima koji su dali i najmanji doprinos, svi smo podjednako zaslužni za Istorijsku sobu, jer kako mi budemo poštovali predke tako će i nas potomci poštovati – istakao je Dejan Vasić.

Raznovrsna postavka
U Istorijskoj sobi pored Ordena Karađorđeve zvezde, Uniforme Vojnika iz prvog svetskog rata, mačvanske nošnje civila iz 1914, pukovskih zastava, originalnih predmeta iz Cerske bitke i Solunskog fronta, odlikovanja, spomenica, dokumenata i fotografija Prnjavoraca iz balkanskih i Prvog svetskog rata nalaze se imena 1300 stradalih Prnjavoraca u prvom i drugom svetskom ratu, njihovo mesto stradanja i mesto počivanja, tekstovi i fotografije o istoriji i stradanju Prnjavora, kao i svedočenja Prnjavorskih solunaca, vojnika i civila.


Mesna zajednica Prnjavor dodelila je prostoriju za postavku Društvu za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918 iz Prnjavora i pružila podršku u sazivima 2018,2021 i 2023/24. Istorijska soba se nalazi na pravom spratu seoskog doma u Prnjavoru.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa