23. maj 2024.23. maj 2024.
Foto: Kulturni centar

Foto: Kulturni centar

Samostalna izložba „Pogledi“, Veljko Đurđević

Inspiracija za nove generacije slikara

„Đurđević inspiraciju crpi iz rada velikana srpske umetnosti poput Đorđa Krstića, Paje Jovanovića i Uroša Predića. Ovi umetnici, poznati po svojoj posvećenosti detalju i realističnom prikazivanju svakodnevnog života, ostavili su neizbrisiv trag u našoj kulturnoj istoriji“, rekao je direktor Kulturnog centra
Akademski slikar, Veljko Đurđević, predstavio se šabačkoj javnosti izložbom „Pogledi“ u Galeriji Kulturnog centra. Veljko je bio od naboljih studenata Akademije lepih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Momčila Antonovića, te je tokom karijere izlagao je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Njegove slike nalaze se u privatnim kolekcijama u Srbiji, Engleskoj, Sjedinjenim američkim državama, Francuskoj, Švajcarskoj, Italiji…

Foto: Kulturni centar


- Veljko Đurđević, slikar realizma, prepoznat je kao jedan od najboljih srpskih slikara današnjice. Njegov rad odlikuje duboko poštovanje prema klasičnom slikarskom zanatu, kao i majstorsko baratanje svetlom i senkom, što njegova dela čini izuzetno upečatljivim i emotivno snažnim. Đurđević inspiraciju crpi iz rada velikana srpske umetnosti poput Đorđa Krstića, Paje Jovanovića i Uroša Predića. Ovi umetnici, poznati po svojoj posvećenosti detalju i realističnom prikazivanju svakodnevnog života, ostavili su neizbrisiv trag u našoj kulturnoj istoriji. Đurđević, sledeći njihove stope, uspeva da kroz svoj rad oživi duh prošlih vremena, dok istovremeno donosi svežinu i savremenost u svoj pristup – ističe direktor Kulturnog centra Uroš Lukić i dodaje da autor svoojim delima donosi priče koje govore o ljudskoj prirodi, tradiciji i svakodnevici, omogućavajući posmatraču da se poveže sa umetnošću na ličnom nivou.

Foto: Kulturni centar


-Đurđevićev realizam nije samo tehnička preciznost, već i emocionalna dubina koja poziva gledaoce da se zamisle i reflektuju. Kulturni centar Šabac ponosan je što može da predstavi rad jednog tako talentovanog umetnika i verujemo da će ova izložba biti prava poslastica za ljubitelje umetnosti, kao i inspiracija za nove generacije slikara. Pozivamo sve građane da posete izložbu i uživaju u radovima Veljka Đurđevića. Sigurni smo da će vas njegova dela ostaviti bez daha i pružiti vam nezaboravno iskustvo.

Foto: Kulturni centar


Izložba je otvorena do 31. maja, a ulaz je slobodan za sve zainteresovane psoetioce.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

13. jun 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa