Инфо

2. новембар 2017.2. нов 2017.
СТАЗАМА ЦЕРСКИХ ЈУНАКА
ВИКЕНД ХАРД ЕНДУРО ТРКА

СТАЗАМА ЦЕРСКИХ ЈУНАКА

Субота и недеља биће посвећени надметању моторизованих двоточкаша, али ендуро је много више од обичне трке. За успех неопходна је идеална комбинација брзине, спретности, оријентације, а уколико само један од ових елемената “закаже”, укупан учинак знатно пада. У суботу пролог, у недељу трка кроз препреке природе
Планина Цер јесте дар природе овом подручју, а иако је једно време деловао заборављено, догађај од пре једног века чинио је да овај топоним кроз лекције из историје остане познат далеко ван граница једног града и државе. Од овог викенда, оближња планина би постепено могла да добија посебан значај и за заљубљенике у мото спорт, то бар очекују организатори првих хард ендуро трка на Церу.
У суботу, око 10 сати, на Липовим водама, окупиће се возачи двоточкаша из Србије и БиХ, а деби пред овдашњом публиком имаће на прологу, односно полигону са препрекама. Сваки од учесника полигон пролази три пута, а бодује се најбољи круг. Пролог је атрактиван за гледаоце због акробација мотоциклиста.
Дан касније следи трка кроз шуму, планину, надметање кроз природу где вештачке препреке постављене на полигону, замењују природне. Стазу је трасирао наш најбољи возач Душан Благојевић, а уз подразумевајућу брзину и спретност, добар наступ у трци захтева и добру оријентацију мотоциклиста. Резултати на прологу су значајни јер на основу њих возачи стартују у недељу. На сваких 15 секунди пушта се по један мотоциклиста по редоследу претходног дана. Биће вожена три круга по 15 км. Професионалци (А категорија) и средња класа (Б категорија) возе у исто време, али професионалци имају један део стазе посебно трасиран за њих.
Организатори хард ендуро трка су Град Шабац, “Церера спорт” и Мото савез Србије. Ове године трке имају ревијални карактер, а план је да од наредне уђу у званични календар националног шампионата.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa