Инфо

14. децембар 2017.14. дец 2017.
ЛИТЕРАРНО-ИНФОРМАТИВНИ ЛИСТ
УЧЕНИКА КОЦЕЉЕВАЧКЕ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ

ТАМНАВСКО ЗВОНЦЕ ПОНОВО ЗВОНИ

У протеклих 35 година штошта се мењало у “Тамнавском звонцету”, од ђака новинара преко садржаја до форме. Ипак готово све бројеве спаја рад једног професора српског језика и књижевности
Први број школских новина ОШ “Мића Станојловић” изашао је далеке 1982. године. Од тада па до данас престајао је да постоји и поново почињао са радом у неколико наврата. Последњи пут лист је обновљен у текућој школској години.
У протеклих 35 година штошта се мењало у “Тамнавском звонцету”, од ђака новинара преко садржаја до форме. Ипак готово све бројеве спаја рад једног професора српског језика и књижевности.
–Лист је основан 1982. године и први који је био у њему је наставник српског језика Милета Вуковић из Доњег Црниљева. Ја сам у то време радио у средњој школи али сам 1984. добио позив да се прикључим и од тада сам ангажован у овим новинама - каже професор Миленко Марковић.
Планирано је да лист излази три до четири пута годишње а бавиће се свим школским темама, питањима везаним за школу и децу, њихово стваралаштво и информације које су корисне за рад ученика. У њему се могу наћи новински чланци о гостовању хора, раду драмске секције и њиховим представама, теме везане за школску свакодневицу. Садржи креативни кутак за ђачке песме и цртеже али и простор намењен разговору са наставницима или неком другом интересантном личности.
Интересовања деце данас се сигурно разликују у односу на некадашње генерације од пре неколико деценија.
–Нарочито је приметна промена у области техничких услова. Сада се на врло једноставан начин сними материјал, а некада је све то морало да се “пешке пише”, били смо сиромашнији. Што се духовних основа суштински тиче, оне се не могу променити. Увек су присутна интересовања за креативност, за рад, за љубав, слободу... то су сталне теме - открива професор Марковић који истиче да му је садашња улога у листу да саветује, усмерава и обавља улогу техничког уредника док се прикупљањем и обрадом информација као и предлозима тема баве искључиво деца.
За чланове редакције Ану Ђенић и Ђорђа Ђурића рад у школским новинама је прво новинарско искуство. Највише уживају у писању спортских информација и у овој области се осећају најсигурније.
– Ми смо задовољни како све изгледа у школским новинама али простора за још више садржаја свакако да има, посебно што се тиче интервјуа са наставницима и ђацима - кажу чланови редакције.
Иако уживају у улози школског новинара, себе не виде у овој професији. Док је Ђорђе неодлучан чиме би желео да се бави, његова другарица Ана се нада да ће образовање наставити као ученица Филолошке гимназије те да ће једног дана клупу заменити катедром како би знања из енглеског језика преносила неким новим ђацима.
“Тамнавско звонце” су награђиване новине. Добитник је сребрне плакете као најбољи новопокренути школски лист у школској 1982/1983. години и дипломе за најуспешније писање о заштити и унапређењу човекове околине. Данас у овим новинама кажу да немају никакве амбиције по питању неких нових награда већ да им је жеља да одрже континуитет и сачувају лист са дугом традицијом.

В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa