Инфо

8. фебруар 2018.8. феб 2018.
АКЦИЈА ДОМА ЗДРАВЉА ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ РАКА

ПРЕДАВАЊЕ ЗА РАДНИЦЕ “ВОДОВОДА”

Поводом 4. фебруара, Светског дана борбе против рака, Дом здравља “Др Драга Љочић” у среду је организовао предавање у ЈКП “Водовод Шабац”. Циљ предавања било је побољшање одзива циљне групе жена на организовани скрининг на карцином дојке.
Специјалиста гинекологије др Жељко Тимотић говорио је на тему “Превенција карцинома и здрави стилови живота”. Истакао је да је рак грлића материце најважније открити на време, а за то су неопходни редовни гинеколошки прегледи.
-Карцином грлића материце је излечив, нарочито ако се открије у раном стадијуму. Проблем код ове болести је управо то што нема никавих симптома, а када се симптоми појаве већ је касно. Због тога је битно да жене долазе редовно на гинеколошке прегледе и раде “папа” тест. То би требало да буде једном годишње, а ако се више пута понови добар налаз може и ређе, рекао је др Жељко Тимотић.
Главна медицинска сестра Службе за здравствену заштиту жена Јелена Крстић навела је да Дом здравља има свој здравствено васпитни тим који позива жене на скрининг.
-Скрининг подразумева стање које треба да се открије пре неког симптома или знака болести. Што се циљних група тиче, све девојке које су имале сексуалне односе, после 20. године треба да ураде “папа” тест, као и жене које су у ризичним категоријама. Ту спадају жене које често мењају сексуалне партнере, не користе презервативе и жене које су изложене неким утицајима средине, рекла је Јелена Крстић.
Овом приликом виша медицинска сестра Јелена Крстић и виша медицинска сестра Ивана Илић давале су савете за скрининг и заказивале термине за организовани скрининг на карцином дојке.
Предавање у “Водоводу” једна је у низу акција које Дом здравља спроводи у циљу подизања свести о значају редовних прегледа за спречавање и излечење карцинома. Предавања ће наставити да се организују не само у радним организацијама него и у школама.

М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa