Инфо

19. април 2018.19. апр 2018.
ОБРАЋАЊЕ ЈАВНОСТИ ЖРК “МЕДИЦИНАР”

Спортска (не)правда!

Након одлуке Сталне арбитраже РСС, којом су поништени Основни уговори између бивших играчица Ане Томковић и Ане Качаревић и ЖРК „Медицинар“ из Шапца, изражавамо наше незадовољство поводом наведених арбитражних одлука.
Дана 12.04.2018. године увидом на интернет страницу РСС-а информисали смо се да су горе поменуте играчице регистроване за ЖРК „Бекамент“ Буковичка Бања и то на основу Арбитражне одлуке РСС-а. Занимљиво, али арбитражну одлуку у спору са играчицом Аном Томковић смо примили тек два дана касније 14.04.2018. године, док арбитражну одлуку у спору са играчицом Аном Качаревић до данашњег дана још нисмо примили, ипак претпостављамо да се ради о истим одлукама, јер су им и уговори идентични. Овде истичемо и то да је доста људи пре нас сазнало да наведене играчице више нису чланице нашег клуба. Дакле, Стална Арбитража РСС је поништила Основне уговоре о бављењу спортом између нашег клуба и горе поменутих играчица, те су се наведене играчице несметано регистровале за ЖРК „Бекамент“. Међутим и то не би био толики проблем да Арбитражна одлука није пре свега једна велика спортска неправда!
Наиме, ми смо са наведеним играчицама као и са свим осталим играчицама у клубу имали закључене идентичне уговоре, по истом принципу односећи се према свим играчицама, и све обавезе које смо према њима преузели ми смо испунили, онако како смо се спортски и људски договорили, па ипак ни са тим оне нису биле задовољне. Посебно истичемо да су уговори који су поништени оверени од стране Нотара и регистровани од стране РСС-а и на крају су ипак поништени.
Овде се посебно питамо чему овера код Нотара и чему регистрација у РСС кад Стална арбитража РСС увек може да поништи уговоре! А штету наравно сноси само клуб. Да ли постоји одговорност за насталу штету од стране Нотара и РСС-а јер они нису имали примедбе на ове уговоре. И дан данас на сајту РСС може се видети да су регистровани уговори између нашег клуба и наведених играчица, па ипак оне играју сада за други клуб. С обзиром да смо са свим другим играчицама имали исте уговоре да ли су и они сада неважећи? Имамо ли и даље обавезу да поштујемо такве уговоре, односно договоре са играчицама? Да ли сада и друге играчице могу да траже да оду из клуба и да ли ми морамо да према њима испуњавамо обавезе?
Циљ и сврха арбитраже није само решавање правних питања, у супротном би она била сувишна, јер за то постоје судови, већ мора да води рачуна и о спортским питањима. Наравно Стална Арбитража РСС је оваквом одлуком јасно показала да је спортска питања као ни сам спорт ни мало не занимају. Проблеми око уговора нису само проблеми нашег клуба већ свих рукометних клубова у Србији. Да ли ово значи да и најмања правна зачкољица може да доведе до ништавости уговора и поред овере код Нотара и регистрације у РСС?
Имајући у виду наведено питамо се где то иде наш спорт? Да ли је Арбитража оваквим својим ставовима отворила врата „Спортским прелетачевићима“? Играчима који ће бескрупулозно променити клуб, погазити сваки договор са клубом у којем играју, кад год им се учини да имају бољу понуду, а да ће их у томе Спортска арбитража безрезервно подржати. Да се са клубом неће договарати ни о чему, јер је изгледа Арбитража РСС за „договоре“ погоднија. Све наравно на штету клубова који ионако једва састављају крај са крајем. Међутим оно што највише брине није правни став Арбитраже, већ горак укус после „пораза“ јер смо ипак мишљења да иза свега стоји ипак нешто друго. Ово истичемо из разлога јер је играчице у поступку заступао адвокат, а уз адвоката и доскорашњи тренер нашег клуба Саша Бошковић, а сада тренер клуба за који су играчице Ана Томковић и Ана Качаревић већ регистроване, тј. ЖРК „Бекамент“.
Као што је познато наш клуб жели да одбрани титулу шампиона државе а за исти трофеј се бори и ЖРК „Бекамент“. А играчице се региструју управо неколико дана пред дуел ове две екипе, а у поступку учествује и тренер који је у првом делу био тренер нашег клуба, а у другом делу првенства тренер ЖРК „Бекамент“. Када се ово има у виду очигледно је да Сталну Арбитражу РСС не занимају ни мало ова спортска питања! Или је ипак можда занимају? Можда им је ипак важно ко ће бити шампион државе.
С поштовањем
ЖРК „МЕДИЦИНАР“

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa