Инфо

26. април 2018.26. апр 2018.
Зоотехничар: онај који брине о животињама
Занимања у пољопривреди речима ученика

Зоотехничар: онај који брине о животињама

Сара и Јован кажу да је за ово занимање пресудна љубав према животињама. Мини зоо врт велика предност у пракси. После школе можете шта хоћете, односно или да останете у струци, усавршите је, или да одете тотално другачијом стазом ка, на пример, Природно математичком факултету
На званичној интернет презентацији шабачке Средње пољопривредне школе прва реченица описа образовног профила зоотехничар гласи “Ако волите животиње, онда сте на правом месту”, а наши овонедељни саговорници Сара Цветиновић и Јован Илић, ученици друге године овог смера тврде да је та констатација у њиховом случају најједноставнија истина. Обома је при упису средње школе основни мотив била љубав према животињама и жеља да о њима сазнају што више. Временом се код Јована јавило занимање за неке друге области науке, али, четврта година је далеко, а могућности за даљи напредак бројне.
-Пољопривредна школа је мој први избор. То сам баш хтела. Волим животиње и имала сам идеју да о њима научим што више. На часовима учимо све што нам је потребно за правилан узгој животиња. Оно што учимо из књига имамо прилику да применимо у пракси на школској економији. Посебно ми се свиђа што нам је у те сврхе на располагању и мини зоо врт, по којем мислим да смо јединствена школа у Србији - каже Сара и са сигурношћу тврди да ће школовање наставити на Ветеринарском или Медицинском факултету.
На сајту се даље наводи да је смер зоотехничара осмишљен са циљем да ученике оспособи да самостално обављају селекцију животиња, да одаберу најбољу врсту и расу животиња коју ће да гаје, да их правилно и квалитетно хране, да воде матичну евиденцију и да створе најоптималније услове за правилан узгој животиња. Осим узгоја најчешћих домаћих животиња (говеда, свиња, оваца, живине), на овом смеру се учи и о гајењу риба, пчела, кунића, кућних љубимаца и спортских коња.
Јован тврди да су све животиње посебне на свој начин, да о свакој у школи могу да сазнају све што им је потребно да би се касније бавили њима, дели са Саром одушевљење зоо вртом, али је уверења да неће остати у овој области, већ ће будућност потражити на Природно математичком факултету.
-Свиђају ми се предмети, области које обрађујемо. Сада изучавамо сточарство и производњу сточне хране, у трећој добијамо пчеларство и рибарство, док се посебно радујем четвртој где ћемо учити о малим животињама и спортском коњарству. Поред зоолошког врта свиђа ми се и Школа јахања, и то што у овој школи можемо да се бавимо и тим спортом - објашњава Јован.
Уколико се неко од Сариних и Јованових другара из одељења одлучи да се са формалним образовањем заустави након средње школе, упућени кажу да овај образовни профил запослење може наћи у ветеринарским станицама и амбулантама, свим животињским фармама, хиподромима, ветеринарским и пољопривредним апотекама, фабрикама сточне хране, селекцијским службама.

Т.Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa