Инфо

31. мај 2018.31. мај 2018.
Светско такимчење из
енглеског језика у Италији

Теодора на корак до медаље

Главни циљ је остваривање и неговање пријатељских односа, међународног разумевања и уважавање и развијање такмичарског духа код младих људи заинтересованих за енеглески језик
Hippo 2018 English Njithout Borders Compettition такмичење које окупља учеснике из целог света по шести пут одржано је 13. маја у Италији. На овом престижном такмичењу учествовала је и млада Шапчанка Теодора Глигорић, ученица осмог разреда ОШ “Николај Велимировић” и освојила четврто место.
Такмичење омогућава сарадњу наставника, упознавање ђака и размену искустава из других земаља, као и боље разумевање кулура. Главни циљ је остваривање и неговање пријатељских односа, међународног разумевања и уважавање и развијање такмичарског духа код младих људи заинтересованих за енеглески језик.
Селекција кандидата се одвија у три нивоа: прелиминарна рунда, полуфинале и финале. Од двдесет пет Хиппо 3 финалиста, четири учесника била су из Србије. Међу њима нашла се и млада Теодора, којој је велика подршка професорка енглеског језика Јелена Поповић.
- Све је почело са прелиминарном рундом у којој је учествовало 25.320 кандидата узраста од 9 до 19 година из 31 државе. Полуфинале је такође одржано у свакој од матичних земаља учесника. Након тога је оформљена група која је ишла у Италију у Лидо ди Јесоло на финалну рунду. Један од финалиста била је и наша Теодора. Глобал Хиппо асоцијација је обезбедила за све финалисте и њихове наставнике смештај, али трошкове пута, сносе сами финалисти. Захваљујући Ротари клубу, господину Златку Павловићу из компаније „Фаворит“ и управи наше школе, прикупили смо неопходна средства. Тамо је све било јако узбудљиво. Од почетка се причало само на енглеском, јер је то био једини начин да деца из великог броја различитих земаља међусобно комуницирају. Теодора је била четврта, недостајао јој је један поен за треће место, али и то је велики успех – навела је Јелена Поповић, професор енглеског језика у ОШ „Николај Велимировић“.
Теодору је само један поен делио од трећег места, али је то није обесхрабрило и планира слеће године да освоји награду. Са такмичења поред медаље финалисте са собом је понела и сећање на дужење са вршњацима из других земаља. Након Италије вредно се припрема за упис у средњу школу.
- Такмичење је било много лепо искуство, зато што сам упознала много другара из различитих земаља и могла сам да побољшам своје знање енглеског језика кроз разговор са њима. Тест није био тежак, али је било много задатака. Задовољна сам резултатима и поново бих учествовала на такмичењу. Енглески учим од вртића, а од трећег разреда озбиљније. Одлучила сам се за Италију поред Републичког такмичења, јер је то било нешто ново за мене. Планирам да упишем Друштвени смер у Гимназији, јер тако имам веће могућности, али ћу наставити да учим енглески, као и до сада. Надам се да ћу се и следеће године пласирати у финале и отићи у Италију. Свидело ми се то што сам посетила и Венецију. Хотел где смо били смештени био је на плажи, тако да је било лепо и због путовања, дружења. Другари које сам упознала тамо су ми најлепше искуство и остали смо у контакту. Чујем се са другарицама из Италије, Македоније и Турске – рекла је Теодора.

М.Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa