Инфо

2. август 2018.2. авг 2018.
ГРАЂАНИ НАЈВЕЋА ЗАШТИТА
СКАНДАЛОЗНО У ШАПЦУ

ГРАЂАНИ НАЈВЕЋА ЗАШТИТА

Није заштита новинара то што зна председника Општине, Полиције или локалног криминалца. Ако новинару грађани верују, они су му највећа заштита. Само онај ко је препознат као неко ко истинито извештава ће моћи нешто да направи
У оквиру серија трибина у Шапцу, трећа по реду, под називом “Скандалозно у Шапцу”, одржана је у протекли уторак. Трибина чија је тема била слобода медија посвећена је онима који су успели да опстану у нашој држави и шире. Окупила је велики број актера који су у овом тренутку угожени и трпе притиске.
Модератор програма био је Ненад Живковић сарадник и новинар на сајту панцево.цитy, а учесници су били Тања Николић Ђаковић, новинар Недељних информативних новина, Марија Вучић новинар КРИК-а, Анђела Миливојевић, запослена у ЦИНС-у и Маја Стојановић из Грађанске иницијативе. Слободан Георгијев представљао је БИРН и недељник Време Александар Роквић, дневни лист ДАНАС, а на трибини је био и Радомир Диклић, директор агенције Бета. Такође, ни Шабачки медији нису изузети па је тако Ненад Кулачин представљао недељник Глас Подриња, а Ханибал Ковач Подринске.
Према речима Ханибала Ковача доста медија у нашој земљи не воде новинари.
-Слободне медије чине новинари, не тајкуни. У бизнис са медијама ушли су људи са сумњивом прошлошћу. Наравно, новинари од интегритета су ти који су увек чинили озбиљно новинарство, а плашим се да их је све мање у Србији. Оно што је мени страшно, то је да ми у 21. веку у Србији говоримо о слободи медија и говора. Како се изборити? Бескомпромисно напред. То је ствар личног васпитања, личног односа према животу и свакодневници. Оно што носиш у себи или јеси или ниси. Ту нема фолирања – истакао је Ханибал Ковач.
Слободан Георгијев сматра да пут до изградње слободних медија подразумева да новинари раде свој посао тако што ће их грађани препознати, пратити и читати.
- Грађани треба да купују оне новине које објављују истините информације, а не ПР текстове. Постоје људи који верују да је слободно, професионално новинарство могуће и да постоји у Србији. За то се даље треба борити. На локалу је теже, али с друге стране већа је могућност бржег долажења до информација. Питање је да ли имају где да објаве, да ли могу све да објаве и да ли су довољно храбри да изгурају приче за које мисле да су важне – истакао је Георгијев и додао да новинари, не треба да праве компромисе.
- Они на неки начин могу да вас сломе. Ако некад пристанете да неког промовишете и од тога зарадите, велика је шанса да поклекнете и следећом приликом. Из тог разлога мислим да новинар мора да буде отпоран, спреман на сваку врсту притиска. Локалну заједницу треба да држи на својој страни. Није заштита новинара то што зна председника Општине, Полиције или локалног криминалца. Ако новинару грађани верују, они су му највећа заштита. Само онај ко је препознат као неко ко истинито извештава ће моћи нешто да направи – закључује Георгијев.

“Постоје два разлога због којих је Шабац град Новог оптимизма и право место за разговоре о важним друштвеним питањима. Прво, јер је један од ретких преосталих слободних градова у Србији где се уопште могу јавно износити критички ставови. Друго, јер је овдашња локална самоуправа учинила највише да у различитим областима оствари демократска. У Шапцу грађани непосредно учествују у доношењу одлука на локалном нивоу, јавне финансије су потпуно транспарентне, медији слободни, а значајан новац се издваја за развој културе и стваралаштва.”

К.Ј.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa