Инфо

16. август 2018.16. авг 2018.
Боговима храна,  смртницима пакао
СЕЗОНА АЛЕРГИЈЕ НА АМБРОЗИЈУ

Боговима храна, смртницима пакао

Ко зна да је алергичан на амброзију мора да почне да узима терапију 10ак дана пре почетка њеног цветања и да је користи све време док траје сезона амброзије
Почела је сезона кијања, шмркања, кашљуцања и сузних очију. Сигуран знак да је полен амброзије у ваздуху. Све више људи алергично је на ову биљку. Правог лека заправо нема, па се све своди на ублажавање тегоба.
Полена у ваздуху највише има у августу и септембру. Симптоми алергије могу бити од лакших до најтежих. Могу се јавити црвенило, осип, свраб коже, отоци капака, црвенило и сузење очију, кијавица и цурење носа, гребање и бол у грлу, као и отежано гутање. Тегобе се могу јавити и на плућима и то се сматра за теже симтоме алергије и могу бити од сувог кашља до спазма бронхија и гушења, што је код алергије на амброзију ређе, али се дешава.
Др Рада Марјановић из Службе за заштиту одраслог становништа Дома здравља “Др Драга Љочић” напомиње да би требало поставити коначну дијагнозу пре почетка узимања терапије. Алергија се утврђује тестовима коже на подлактици и одређивањем антитела из крви.
-Терапија је симтоматска и зависи од степена тегоба. Трудимо се да не дајемо одмах таблете, него почињемо са спрејевима за нос или капима за очи. Таблете које се примењују код алергија су антихистаминици. Уколико дође до озбиљних тегоба, као што је гушење, терапија се мора дати венски. Једини начин лечења је имунотерапија, што је убризгавање малих доза алергена ради подстицања пораста имунитета на алерген. Некада траје годинама, али то је једини начин да се алергија излечи, наводи др Марјановић.
Најбоље је, ако је могуће, избећи излагање алергену. Наша саговорница наводи да би било најбоље смањити излажење напоље између 10 и 16 часова када је концентрација полена у ваздуху највећа. После шетње саветује туширање, прање косе и одеће да би се елиминисао алерген.
-Ко зна да је алергичан на амброзију мора да почне да узима терапију 10ак дана пре почетка њеног цветања и да је користи све време док траје сезона амброзије. Све више људи је алергично. Важна је и генетика, наследна компонента, али може да се јави у ма којој животној доби. Због савременог начина живота, стреса, сада је експанзија алергијсих, онколошких, али и других болести. Због свега тога важно је јачање имунитета као превенција свих болести, истиче Рада Марјановић.
Тренд савремених родитеља је да малу децу гаје тако да на њих не падне ни зрно прашине. Чувајући их од сваке бактерије, заправо стварају погодно тле за развој алергија. Наша саговорница каже да децу не треба држати “под стакленим звоном” јер тако неће моћи природно да разију свој имунитет.
-Није добро да деца буду у стерилним условима. Потребно је да буду што више у контакту са спољним светом, да буду у додиру и са животињама и са прашином, каже др Марјановић.
Овог лета у медијима су честе вести о фаталним исходима након уједа оса или стршљенова. Др Рада Марјановић каже да се ово не дешава чешће него раније само се о томе чешће пише, али да свакако код оваквих алергија треба бити нарочито опрезан.
-Реакције на ујед пчеле, осе или стршљена умеју да буду изузетно јаке и бурне, живот може да буде угрожен и сваки минут је важан. Све зависи од организма. Неком неће бити ништа ни од 10 уједа, а неком од једног може бити угрожен живот. Када се деси анафилактички шок долази до гушења, пада притиска и у том тренутку је најважније колико је удаљен од хитне помоћи. Уједи ових инсеката не могу се са сигурношћу избећи. Није решење не ићи у природу. Имуно терапија постоји и за ову врсту алергије, каже др Марјановић.
Постоји терапија коју алергични на пчеле, осе и стршљенове могу дати сами себи. Нажалост, нема је у слободној продаји него се мора наручити, а и прилично је скупа.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa