Инфо

11. октобар 2018.11. окт 2018.
“ЗАЈЕДНО ПРОТИВ НАСИЉА”

Ожиљци за цео живот

Жртве у 80-90 одсто случајева жене али не ретко ( десетак одсто случајева ) и мушкарци
“Заједно против насиља”, био је назив трибине, одржане прошлог петка у Богатићу, коју је веома успешно припремила психолог Центра за социјални рад ове локалне самоуправе Оливера Петровић. Око 70. присутних на овом скупу имали су прилике да нешто више чују о проблематици породичног насиља, злостављању и занемаривању деце и вршњачком насиљу.
Трибина је окупила бројне стручњаке који раде на овој проблематици у региону и републици, а о својим искуствима говориле су и неке жртве које су преживеле пакао насиља.
Скуп се одвијао у форми дијалога између с једне стране организаторке трибине, психолога Оливере Петровић и њених сарадника, појединих представника институција које у оквиру своје делатности третирају и све израженији проблем насиља.
Тако је Жељка Остојић, психолог Удружења жртава насиља ХАЈР говорила више о прогањању, а доктор Јован Марић, специјалиста психијатрије о жртвама насиља. Своје утиске изнела је и докторка Милена Мартиновић, специјалиста психијатрије у Дому здравља Богатић, чија тема излагања је била: Породично насиље и алкохолизам. Она је и запазила да велики број “насилника” у Мачви долази из редова људи у алкохолисаном стању. Нагласила је и проблем како човека који претерано конзумира алкохол мотивисати да дође на разговор код психијатра. Испред службе хитне помоћи Дома здравља у Богатићу о поступању према жртвама насиља говорила је докторка Радмила Јуришић, специјалиста опште медицине. Није изостало ни мишљење Вујадина Васића, начелника полицијске станице у Богатићу, који је детањније говорио о поступању полицијских службеника током рада на случајевима породичног насиља.
Бројним посетиоцима у скупштинској сали општине Богатић представила се и Ружа Поповић, председница хуманитарне организације “Хумано срце Шапца”, а своје утиске пренеле су и поједине жртве насиља: Хајрија Рамадани и Гизела Кекањ.
Општи је утисак, да је циљ постигнут, а то је потпуније упознавање са проблематиком породичног насиља, злостављања и занемаривања деце. Речју са проблемом насиља које у савременом друштву пружа све дуже корене и оставља трагове за цео живот.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa