Инфо

15. новембар 2018.15. нов 2018.
ВЛАСТ У СРБЈИ ОПЕТ КРШИ ДОМАЋЕ
И ЕВРОПСКО ЗАКОНОДАВСТВО

НЕКИ ГРАДОВИ СУ ПОВЕЗАНИ СА НЕКИМ ЉУДИМА

На насловницу листа Данас, на којој је карикатура где Адолф Хитлер и шеф његове нацистичке пропаганде Јозеф Гебелс држе у наручју посланике Српске напредне странке Александра Мартиновића и Владимира Орлића, реаговало је Министарство културе и карикатуру оценило као непримерену. Исто то Министарство, на пример, није реаговало када су новинари били на мети тешких оптужби и критика посланика СНС за говорницом парламента, нити када је на насловној страни ''Илустроване политике'' упућен позив на линч независних медија.
На карикатуру објављену у “Данасу”, стигле су реакције и од Покрајинске владе, до Александра Мартиновића, градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, заменика градоначелника Београда Горана Весића, прорежимских таблоида. Председник Србије Александар Вучић је, како је пренео Танјуг, поручио да је карикатура приказ демократије у Србији.
И баш у дану када државни врх напада и осуђује Кораксове карикатуре на насловној страни листа Данас, у емисији "С Тамаром у акцији" прошлог петка на Радио-телевизији Србије, сниманој у септембру у Шапцу, усред Чивијаде, Предраг Кораксић Коракс прича како је постао председник Чивијашке републике!
Неки градови су повезани са неким људима.
“Заиста осећам да сам слободан овде, верујте. Просто кад пређем овде Саву и дођем у Шабац, да ли је то неки субјективан или објективан осећај, али стварно се осећам слободнијим”, рекао је тада Предраг Кораксић Коракс и додао да мисли да је то рецепт како може да се сруши актуелна власт.
Он је тада пожелео да се епидемија слободних градова рашири из Шапца. Такође је поручио да грађане треба стално подсећати ко чини државни врх, ко су они и са ким имамо посла. Ево то управо чини на насловницама "Данаса". А власт у Србији је и овог пута показала своје непријатељство према слободи изражавања и према слободи уметничког изражавања.
И овога пута власт у Србији крши европске принципе и законодавство јер су карикатуре, сатире и хумореске, према Европском суду за људска права посебно заштићене као облик слободе уметничког изражавања, коју иначе и Устав Србије гарантује. Такође, и по међународном праву и по нашим законима, јавни функционери дужни су да трпе виши ниво јавне критике.
Посебно је срамотна реакција Министарства културе и информисања на карикатуру "Данаса", с обзиром на чињеницу да је пре само десетак дана оно одбило да реагује у случају позива на линч новинара и независних медија у Србији у листу Илустрована политика, тврдећи да „министарство нема обичај, нити је у његовој надлежности, коментарисање било чијег ауторског текста“.
Ипак највише збуњује зашто Министарство културе и информисања осуђује карикатуру ако постоји слобода медија коју председник Србије помиње.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa