Инфо

15. новембар 2018.15. нов 2018.
Сви ће да одговарају
ГРАДОНАЧЕЛНИК ШАПЦА ПОСЛЕ ГОВОРА У СТРАЗБУРУ

Сви ће да одговарају

Напредњаци упали у панику. Видеће се ко је тај Кристијан из Смедерева, ко је Зеља и чему служи, ко је тај таксиста са аеродрома Маловић. Тог 7. фебруара можемо да документујемо додатно све оно што се сматра злоупотребама, све оно што пристојан и уређен свет из Европе не разуме, неће да разуме и неће да се помири са тим
Говор градоначелника Шапца Небојше Зеленовића пред Конгресом регионалних и локалних власти Савета Европе у Стразбуру изазвао је бројне коментаре и реакције у Србији.
Док је за Српску напредну странку наступ Зеленовића проглашен за издајнички, а говор млак, неистинит и без икаквих ефеката, српска опозиција верује да је коначно отворен канал ка међународној заједници после чега више неће моћи да се затварају очи над оним што власт ради у Србији.
- Сигуран сам да само успели да допремо до њих. Понели смо и предали јако добре доказе, ситуације, изјаве, све је документовано и доказано. То је добио свако ко је члан Конгреса и они сигурно неће остати равнодушни. О томе мора да се прича. Људи код нас не верују да нешто може да се промени у овом тренутку. Ево, ми верујемо и сигуран сам да људи сада знају да имају тачку где могу да кажу шта их мучи – каже Зеленовић.
Он је позвао све оне, који су се уплашили и нису смели, а имају сличне проблеме, да сада слободно то кажу.
- Сада имају где и пред ким да говоре и врло су ми јасне реакције напредњака ових дана. Они су сви у паници, јер ће овде да дођу озбиљни људи који ће да испитају све наводе које сам ја тамо изнео. Шта ће да се деси? Сви ће да одговарају и видим да их то озбиљно мучи. И видеће се ко је тај Кристијан из Смедерева, ко је Зеља и чему служи, ко је тај таксиста са аеродрома Маловић – истиче градоначелник Шапца.
Он је додао да су коментари на његово излагање у Стразбуру “у најмању руку небулозни”.
- И то говори о степену панике. Поставља се питање како сам ја тамо и о чијем трошку отишао. Мене је тамо позвао генерални секретар Конгреса регионалних и локалних власти Савета Европе Андреас Кифер и тема о којо сам говорио је непоштовање Повеље о правима локалне самоуправе. Та повеља гарантује да морате да имате систем и она је део нашег законодавства. Ми смо је усвојили 2007. године, а ова Влада неће да је поштује. Све те повреде сам документовао – и како се деле паре, и како се одлучује о броју запослених, и како се мења изборна воља грађана… - нагласио је Зеленовић.
Према његовим речима, добра је ствар што је Комитет за мониторинг Савета Европе донео одлуку да прву следећу седницу одржи у Београду 7. фебруара.
- У питању је састанак педесетак чланова овог Комитета од којег очекујем да донесе конкретне потезе у вези са нашом иницијативом – рекао је Зеленовић. Тог 7. фебруара можемо да документујемо додатно све оно што се сматра злоупотребама, све оно што пристојан и уређен свет из Европе не разуме, неће да разуме и неће да се помири са тим. Савет Европе је направљен да штити људска права и слободу, да штити демократију и то је право место за нас – нагласио је Зеленовић.
Он подсећа да је у Стразбуру говорио у име 448 одборника из 40 српских градова и општина који су, такође, потписали ову петицију заједно са одборницима из Шапца, Параћина и Чајетине.
- Представљали смо све људе у Србији који су под озбиљним притиском ове власти. Тај притисак се састоји у малтретирању, нуђењу мита, кажњавању, забрањивању и спречавању њихових приватних послова – закључио је Зеленовић.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa