Инфо

15. новембар 2018.15. нов 2018.
„ЈОШ УВЕК ВОЗИМ“ У “МЕДИЦИНСКОЈ”

И најмања грешка прескупо кошта

Деца имала прилику да пробају „пијане наочаре“. Том приликом предавач тражио од њих да ураде неке једноставне вежбе. Већина ученика то није успевала да уради ни из више покушаја
Пројекат „Још увек возим“ реализује се у Шапцу четврту годину. До сада је више од 20.000 ученика у више од 40 градова у Србији имало прилику да види какве последице може оставити и најмања непажња у саобраћају.
Предавања деци држе управо они који су на најтежи начин суочени са последицама своје или туђе непажње за воланом, млади људи који су после саобраћајних незгода остали везани за инвалидска колица.
Ученици трећих разреда Медицинске школе „Др Андра Јовановић“ у петак су имали прилику да чују причу Бојане Гладовић, медицинске сестре и кошаркашице која је са само 22 године због туђег возачког неискуства постала параплегичар.
-Сазнала сам доста нових и интересантних информација о уносу алкохола у организам, које нисам знала иако идем у Медицинску школу. Активни сам возач неколико месеци. Имам пробну дозволу, али доста чињеница о саобраћају и саобраћајним незгодама нисам знала. Сматрам да је ово предавање било јако едукативно и поучно. Ми смо на обуци за вожњу гледали доста снимака, али нисмо имали прилику да причамо са особом која је преживела тешку саобраћајну незгоду- Ови људи су у мојим очима хероји. По осмеху девојке која нам је држала предавање видимо да је после свега могуће извући се. Драго ми је да предавањима присуствује велики број мојих другара. Што већи број младих ово треба да чује, како возача, тако и оних који не возе, јер смо сви ми сваког дана активни у саобраћају као пешаци, рекла је после предавања Сузана Матић, ученица Медицинске школе.
Деца су имала прилику и да пробају тзв. „пијане наочаре“. Том приликом предавач, Бојана, је тражила од њих да ураде неке једноставне вежбе, као што је да се поздраве са њом. Већина ученика то није успевала да уради ни из више покушаја.
-На крају сваке презентације деца имају прилику да пробају „пијане наочаре“. Оне симулирају стање при 0,5 промила алкохола у крви. Радимо вежбе где могу да виде какав је вид, координација и рефлекси при таквом пијанству, објаснила је Бојана.
Кампању спроводе Удружење параплегичара Мачванског округа и Савез параплегичара и квадриплегичара Србије. Савета за координацију послова безбедности у саобраћају града Шапца финансира предавања.
-Шабац је први препознао ову причу и већ трећу годину сви ученици трећих разреда у свим шабачким средњим школама присуствују овим предавањима. Трудимо се да младима утичемо на свест и да на прави начин схвате са колико озбиљним последицама може да се сусретне неко ко не поштује саобраћајне прописе. Желимо да отворимо срца младих да озбиљно схвате учешће у саобраћају и тиме првенствено побољшамо њихову безбедност, истакао је Славиша Савић секретара Удружења параплегичара Мачванског округа.

М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa