Инфо

29. новембар 2018.29. нов 2018.
Одржана 23. седница Скупштине Оштине Богатић

Стопроцентно остварење најважнијих прихода

Најважнији приходи остварују се стопроцентно. Прилично инфраструктурних пројеката завршиће се до краја календарске године – истакао је Ненад Бесеровац, председник Општине Богатић
Протеклог петка одржана је двадесет и трећа седница Скупштине Општине Богатић, на чијем дневном реду су одборници разматрали 22. тачке. С почетком о предлогу закључка о давању сагласности на консолидовани деветомесечни извештак о остварењи буџета за период од 01.01.2018 до 30.09.2018, Ненад Бесеровац, председник Општине Богатић истакао је да је остварење прихода у овом периоду 72, 13 одсто, што на годишњем нивоу износи 96, 7 одсто.
-Најважнији приходи остварују се стопроцентно. Прилично инфраструктурних пројеката завршиће се до краја календарске године. Између осталог топловод, изградња вртића у Белотићу, а потписан је и уговор о асфалтирању улица у месним заједницама у Бадовинцима – истакао је Ненад Бесеровац, председник Општине Богатић.
Међу значајнијим тачкама на седници констатован је престанак мандата в.д. директора ЈКП „Богатић“, Аљоши Гарибовићу и директора Туристичке организације општине Богатић Владану Попадићу, дипл. економисти који је именован за в.д. директора ЈКП „Богатић“ .
Попадић је у периоду од 2012. До 2013 године обављао функцију директора ЈКП Богатић, активно је учествовао у пројекту ЕУ exchange 4, који се бави раздвајањем отада, када је по први пут и уведен систем одвајања отпада.
-Проширили смо сам пут одношења отпада. У периоду од 2014. године, отпад је прикупљан само у месту Богатић, а пројектом је потписан споразум са регионалном депонијом Срем- Мачва, стога очекујемо да ћемо у догледно време наше постојеће депоније очистити, раздвојити отпад и самим тим створити услове за раздвајање отпада у Општини Богатић. Након пројекта, заживело је одношење отпада у Белотићу, Метковићу и Дубљу, где су очишћене велике депоније – истакао је Попадић и додао да очекује да ЈКП Богатић у наредном периоду прошири пут одношење отпада на све месне заједнице и да се прошири водоснабдевање.
-Правилно раздвајање отпада може да створи приход, а у овом моменту то је само гомила смећа са којом се не управља како треба. Наравно , треба порадити и на едукацији најмлађих становника и увести у све школе раздвајање отпада – додаје Попадић.
Једна од тачака дневног реда била је и именовање директора Туристичке организације Дарка Машића, проф. географије из Дубља који истиче да је појам туризма у Богатићу јако комплексан.
-Оно што ме радује и што треба поменути је да ћемо од следеће године добити далеко више садржаја. Један од њих везан је за продају некада планираног мачванског комплекса базена и лечилишта у Дубљу, који обједињује површину од нешто мање од 4 хектара земљишта. У питању су озбиљни планови инвеститора. То ће свакако бити коришћење геотермалних вода у туристичке, лечилишне, бањске и купалишне сврхе – истакао је Машић и додао да су у току озбиљни преговори у којима је веће протекле недеље донело предлог меморандума са хотелијерском фирмом.
-За сада имамо меморандум, али ћемо већ од почетка следеће године имати све оно што је потребно за изградњу хотела, затворених и отворених базена, ресторана, кафића на 7 хектара површине. Ради се о инвестицији која ће имати најмање 70 запослених људи. Општина Богатић поседује невероватан потенцијал, од 270 мегавата чисте еколошке енергије који треба искористити– додао је Машић.
У складу са Законом о путевима и Одлуке о општинским путевима и улицама одборници су разматрали и усвојили Предлог оперативног плана зимског одржавања општинских путева и улица за зимски период 2018/2019 године .
Одборници Скупштине општине усвојили су предлог Одлуке о давању сагласности и усвајању пројекта јавно-приватног партнерства, реконструкције и дугогодишњег одржавања јавног осветљења на територији општине Богатић применом мера уштеде енергије. Приликом разматрања ове тачке дневног реда дошло је до неслагања у одборничкој групи Српске напредне странке, јер је део одборника СНС био против ове тачке.
Већином гласова подржана је Одлука о покретању поступка јавно-приватног партнерства без елемената концесије за поверавање обављања делатности градског и приградског превоза путника на територији општине Богатић, као и Одлука о условима за утврђивање права на регрес трошкова превоза ученика са подручја општине Богатић.
К.Ј.Ђ

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa