Инфо

13. децембар 2018.13. дец 2018.
Нема шипке за све главе
ПРОТЕСТ “СТОП КРВАВИМ КОШУЉАМА” ОРГАНИЗОВАН У БЕОГРАДУ

Нема шипке за све главе

Окупљенима се обратио глумац Бранислав Трифуновић, из безбедносних разлога одлучено је да на протесту, ипак, не говоре кошаркашки тренер Душко Вујошевић и глумица Мирјана Карановић. Протест протекао без иједног инцидента
У Београду је у суботу 8. децембра организован опозициони протест под називом “Стоп крвавим кошуљама”. Повод за овај протест је био напад на председника Левице Србије Борkа Стефановића и његове страначке колеге у Крушевцу. Према речима организатора, протесту је присуствовало око 10.000 људи.
Најављен као ванстраначки скуп, без икаквих страначких обележја, протест је почео окупљањем на платоу испред Филозофског факултета. Окупљенима се обратио глумац Бранислав Трифуновић. Из безбедносних разлога одлучено је да на протесту, ипак, не говоре кошаркашки тренер Душко Вујошевић и глумица Мирјана Карановић.
Бранислав Трифуновић изјавио је да има много глава за разбијање и поручио председнику Србије Александру Вучићу да ће морати да размисли колико глава треба да разбије да би Српска напредна странка коју води остала на власти. Он је испред Филозофског факултета у Београду окупљеним грађанима казао да се борба мора водити "гласним урлањем на ову одвратну љигаву власт".
- Испричаћу вам причу о човеку кога су називали издајником, тај песник заробљен у телу правника пробао је све. Кренуо је са гајбицама итд. Певао песме “Кралобаг, Карловац Вировитица”, “Селидба у мој нови стан”, “Булевари пријатељства”... Онда је песник хтео да буде једини, да се народ буди и леже уз њега, купио је девет телевизора, његове песме волео је чак и полиграф - рекао је Трифуновић.
Он је додао да су се пријатељи "песника" богатили, а народ је био незахвални нерадник.
- Песник је свој народ почео да назива олошем, кретенима, болесницима, нерадницима, јер није могао све да купи. Унервозио се, купио још телевизија, уплашио се, помислио да мора да врати свих девет телевизора, да ће остати мимо историје у којој је желео да буде. Тада су његови следбеници ставили фантомке на главе и почели да ударају - казао је Трифуновић.
Поручио је да нема шипке за баш све главе и да се "љубав не усађује шипкама".
"Не бојимо се више твојих стихова. Нема више тих стихова, рима мржње којим ћеш натерати људе да те памте.
Трифуновић је поручио Вучићу да ће бити заборављен, да је на њему само да изабере како ће се то десити.
Окупљени су затим кренули ка Скупштини Србије узвикујући "Напредна бандо", а Трифуновић их је позвао да не жели никакву "крв, проблеме, већ да ходају у миру и да покажу власти колико их има и колико ће их тек бити".
У протестној шетњи је евидентно било више људи него на платоу испред Филозофског факултета. Шетња је протекла у миру без иједног инцидента, а учеснике протеста је, ограђен обезбеђењем, вређао Симо Спасић, председник Удружења породица убијених и киднапованих на Косову и Метохији.
- Савез за Србију је зло за Србију, то је бивши режим. Ослободили су албанске терористе, злочинце који су убијали српске цивиле и силовали српске домаћице - викао је Спасић.
Испред Дома Народне скупштине била је присутна полиција у цивилу. Шетња је настављена ка Радио-телевизији Србије, а учесници су прошли поред Спасића узвикујући "Бандо крвава" и "Кога данас бијете".
Један од оснивача Савеза за Србију, лидер Левице Србије Борко Стефановић изјавио је да се грађани и грађанке, који су присуствовали протестној шетњи "Стоп крвавим кошуљама" у Београду, боре за живот и слободу.
- Желимо да поправимо земљу на боље, да нам деца не одлазе из земље и да људи живе боље. Ја сам поносан што сам био део непрегледне колоне и што смо показали да Србија на сталожен и поносан начин може да тражи правду и будућност за своју децу - рекао је Стефановић.
“Шетајте до
миле воље”
Председник Србије Александар Вучић изјавио је поводом протеста “Стоп крвавим кошуљама” да неће испунити ниједан захтев опозиције колико год их изашло на улице да протествује и колико дуго ти протести трајали.
- Шетајте до миле воље, ја ни један захтев никада нећу да вам испуним. Може и пет милона да вас се скупи. Можете само да добијете изборе, е када добијете изборе испуњавајте оно што је народу обећано, а ја под притисцима нећу да радим, и по томе се разликујем од свих других - рекао је Вучић.

Зеленовић:
Права диктатура
- Огласио и Александар Вучић са тврдњом да неће испунити ниједан захтев макар нас било и пет милиона на улици. Једини захтев протеста је био да престане насиље и Александар Вучић нам је јасно рекао да тај захтев не прихвата. Тврдња да га не интересује став пет милиона грађана Србије и да ће он наставити да одлучује како он мисли да треба, говори да смо у правој диктатури. Ниједан диктатор никада није био јачи од свог народа па неће ни Алкесандар Вучић – изјавио је Небојша Зеленовић градоначелник Шапца и лидер Заједно за Србију, једног од оснивача Савеза за Србију.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa