Инфо

13. децембар 2018.13. дец 2018.
Посета Шапцу произвођача и стручњака пројекта ROSIS4H

Наставак успешне сарадње

Размена искуства и знања кроз стручна, едукативна предавања. Наставак успешне сарадње града Шапца и Бродско-посавске жупаније. Плава економија будућност пољопривредних произвођача
Град Шабац и Средња пољопривредна школа са домом ученика, као партнери на пројекту ROSIS4H (Откривање могућности за одрживи утицај на развој хортикултуре у прекограничном подручју), организовали су у Центру за стручно усавршавање сусрете произвођача цвећа, воћа и зачинског биља из града Шапца и Бродско-посавске жупаније, која је уједно партнер Града на овом пројекту, као и радионице на тему „плаве економије“ и едукацију са циљем размене искустава и даљег унапређења знања.
-Шабац је показао да има капацитет да реализује европске пројекте. Познато је да смо ми пољопривредни крај и ово је наставак успешне сарадње и пројекта коју смо реализовали у оквиру прекограничне сарадње. Поред бенефита које ћемо имати, наши ученици ће стећи боље услове за рад, а оно што је далеко важније јесте контакт између пољопривредних произвођача, из Хрватске и Србије. Оно што наши произвођачи треба да науче јесте како да примењују најсавременије технологије у производњи пре свега цвећа и јагодичастог воћа. Шабачки крај производи велике количине јагодичастог воћа, као што су јагоде и малине. Потребно је да унапредимо производњу и пронађемо партнере са друге стране и научимо од њих како се та роба пласира на богатија тржишта - истакао је председник Скупштине града Немања Пајић.
За произвођаче, наставнике из пољопривредних школа из Шапца и Славонског Брода, запослене у Регионалном биотехнолошком центру Бродско-посавске жупаније и Одељењу за пољопривреду града Шапца, организована је радионица из области „плаве економије“ у производњи цвећа, воћа и зачинског биља, којој се одржава еколошка равнотежа, отварају нова радна места, а при томе се не ствара отпад. Такође, одржани су састанци на којима је било речи о размени искустава стручњака из хртватске и канцеларије за локално економски развој града Шапца. Једна од тема била је техничка помоћ у ИПАРД програму.
Размена искуства и прекограничана сарадња значајна је за српске и хрватске пољопривредне произвођаче. Кроз размену знања, искуства могу унапредити своје пословање и на најбољи начин пласирати производе на домаће и инострано тржиште.
-Скуп ми много значи као ново искуство и да видим како раде пољопривредници у Србији, како би упоредили услове. Бавим се воћарством, највише производњом јабука. Узгајамо их на 18 хектара, имамо и мало шљиве. Хрватско тржиште је тренутно засићено јабукама које долазе из Пољске и покушавамо да пронађемо начине да продамо наше воће - рекао је воћар Тихомир Великановић из Трњана код Славонског Брода.
Узгајивач ружа из Липолиста Милан Маринковић сматра да је сарадња са другим произвођачима, као и едукативна, стручна предавања најбољи начин да се охрабре и подстакну произвођачи цвећа.
- Током посете Холандији смо много тога научили, што нам знатно помаже. Предавање о „плавој економији“ је веома корисно, јер смо заборавили како је живети са природом и од њених благодети. Увек је добро да чујемо и друге и њихова искуства - истиче Маринковић.
Средња пољопривредна школа са домом ученика из Шапца угостила је наставни кадар из Средње пољопривредне школе „Антун Матија Рељковић“ и стручњаке из Регионалног био-технолошког центра Бродско-посавске жупаније како би сазнали више о поступку анализе земљишта које ће наставници у шабачкој школи вршити за потребе произвођача са територије Града у новооснованој лабораторији, опремљеној из средстава пројекта ROSIS4H.
ROSIS4H
Пројекат ROSIS4H има за циљ да подржи конкурентност у хортикултури у програмском подручју кроз капитализацију резултата претходног пројекта Rosis, Rosas, Rosarum (3R) и побољша ефикасност релевантних ценатара компетенције у пољопривреди. Кроз активности град Шабац је добио теренско возило за посете пољопривредним произвођачима, саветодавну подршку за ИПАРД пројекте, е-платформу, као и студију која помаже развој Задруга на подручју Шапца, док је Средња пољопривредна школа са домом ученика добила намештај и опрему за савремену педолошку лабораторију и теренско возило за прикупљање узорака земљишта. Укупна вредност пројекта за партнере из Републике Србије је 240.060,54 евра.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa