Инфо

20. децембар 2018.20. дец 2018.
СИНИША ЕРИЋ, ПРЕДСЕДНИК
УДРУЖЕЊА ГОВЕДАРА БОГАТИЋ

Увећане субвенције “буде” сточарство

Мачва је од раније позната као сточарски крај. Нажалост из разноразних разлога број утовљене стоке који произведу овдашњи сточари стално стагнира. Посебно је то изражено у тову јунади.
За очекивати је да најновија решења надлежних, зауставе дугогодишњи негативан тренд у овој области рада. Овдашњи сточари с пуно оптимизма гледају мере Министарства пољопривреде да повећају субвенције на тов јунади са десет на петнаест хиљада динара, а поздрављају и потписивање уговора са Турском о увећаном извозу јунећег меса у ову земљу.
- Циљ нашег Удружења је пре свега едуковање и помоћ сточарима Мачве. Организујемо састанке и семинаре, на које позивамо стручњаке из области говедарства који држе предавања и одговарају на питања. Желимо да се сточари више удружују, формирају земљорадничке задруге и тако помогну сами себи. Истакао бих с тим у вези напоре министара Кркобабића и Недимовића, каже Синиша Ерић, председник Удружења говедара Богатић.
Намера им је да званичницима у овој области представе потенцијале краја, посебно у области сточарства и помогну у оснивању, бар четири нове задруге, како би уз кредитну подршку државе што више чланова мањих домаћинстава могло да егзистира на селу.
У том циљу Ерић види и сарадњу са овдашњом средњом школом.
- Наша идеја је да се овде обезбеди читав производни и прерадни циклус, јер једино тако можемо имати исплативо сточарство. С тим у вези предлажем отварање мини кланице и млекаре у Богатићу. Тако би осим веће запослености остварили квалитетнију и исплативију производњу на селу и омогућили младима да остварују зараду и живе на својим огњиштима, додаје Ерић.
Удружење говедара у овом крају постоји десет година. Тренутно окупља 48 чланова са тенденцијом повећања.
Сарадња са државним структурама на локалном нивоу је задовољавајућа, а Ерић апелује да то буде и на вишем нивоу, будући да је реч о типично пољопривредном крају.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa