Инфо

20. децембар 2018.20. дец 2018.
ПОЧЕО СВИЊОКОЉ У МАЧВИ

Обавезан преглед меса

Лекари упозоравају на могуће погубне последице по здравље уколико се конзумира заражено месо
Мачвански домаћини ових дана све масовније кољу свиње. И ако негодују због, по њима високе цене прегледа свињског меса, овај значајан сегмент рада током свињокоља, не запостављају знајући од колике је важности.
- Није само у питању здравље моје породице, већ и бројних комшија, рођака и пријатеља код којих ми идемо у госте за свињокољ, а и они долазе код нас. Трихинелоза је опасно обољење. Имао сам прилике да видим људе који су били заражени. И данас трпе значајне тегобе. Тога никада неће моћи да се ослободе, без обзира што су преживели. Зараза је зараза и ту треба бити максимално опрезан, каже Аврам Гишић, угледни домаћин из Белотића, који свиљокољ не прескаче. Тако је било и недавно, када је поред меснате крмаче, клао и јарца, од чега је правио укусну кобасицу.
- Трихинела је паразит у виду спирале, те се зове трихинела спиралис. Има их више врста зависно од поднебља. Код нас најчешће обољевају свиње, јер су оне склоне да поједу све врсте меса, па и заражено, што је велика опасност за човека. Стога је једини начин да се ово предупреди преглед меса и то на сигурном трихиноскопу уз максималну стручност и присебност ветеринара, каже угледни ветеринар из Богатића Небојша Давидовић.
Има ситуација да домаћини кољу више свиња из једног легла, а прегледају месо само једне. Такав приступ може скупо да кошта, јер није никаква гаранција да ако је месо једне исправно, да друге неће бити заражено. Закључак је више него јасан. Треба прегледати сваку, посебно.
Трихинела се најчешће налази у крви у мишићном ткиву и то оном што највише ради. У највећем броју случајева је међу дизачима дијафрагме, те се овај део најчешће и узима за контролу. Потребно је 28 узорака од тог мишића. Уколико се нађе само једна трихинела, месо се сматра неупотребљивим и подлеже посебном третману.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa