Инфо

20. децембар 2018.20. дец 2018.
САВЕТИ СТРУЧЊАКА

Јесење, "плаво" прскање

Поред одржавања хигијене воћњака (уклањања сувих, поломљених грана, опалог лишћа и плодова који су чести извори заразе за наредну годину), једна од битних мера у воћњацима и виноградима током јесени је “плаво прскање”. Њиме се сузбијају патогени на местима њиховог презимљавања (у пукотинама коре, пупољцима, рак ранама,мумифицираним плодовима и сл.)
Плавим прскањем се сузбијају узрочници многих болести воћака и винове лозе: бактериоза (Ерњиниа амyловора, Псеудомонас спп, Xантхомонас спп.), монилиоза коштичавог воћа (Монилиа сп.), коврџавости листа брескве (Тапхрина деформанс), рогача шљиве (Тапхрина пруни), пегавости листа и краставости плодова јабуке и крушке (Вентуриа инаекуалис, Вентуриа пирина), шупљикавости лишћа коштичавог воћа (Clasterosporium carpophilum), рака стабла и грана коштичавог воћа (Cytospora cincta),екскориозе винове лозе (Phomopsis viticola) и др.
Да не би дошло до остварења инфекције током касне јесени и благих зимских месеци и у циљу смањења инфекционог потенцијала патогена за следећу вегетациону сезону, у засадима где је опало више од 70% лисне масе, препоручује се третман неким од бакарних препарата (Бордовска чорба 2,0%, Цупрозин 0,5%, Цупроџат 0,6%, Фунгуран ОХ 0,4%, Бакроцид С - 50 0,75%, Бакарни оксихлорид-50 0,75%, Бевеблау креч 0,75% и др. ). Ову меру заштите треба темељно урадити (“окупати” воћке). Третирање обавити по лепом времену када су воћке суве и када је температура изнад 7°Ц.

Слободан Гошић-ПССС Шабац

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa