Инфо

24. јануар 2019.24. јан 2019.
Од идеје до Америке за месец дана
ВЕЛИКИ УСПЕХ ШАБАЧКЕ СТАРТ-АП ФИРМЕ

Од идеје до Америке за месец дана

Апликација је осмишљена да подсети болесника када треба да попије терапију, али и када да купи нову кутију лекова, извади додатне налазе за заказани преглед и помогне му у комуникацији са најближом апотеком. Следећи корак је одлазак у Америку и проналазак фонда који ће финансирати ову идеју
Четири фирме из Србије почетком фебруара путују у Мајами где ће учествовати у EasHub бизнис акцелератору. Међу њима је и шабачка старт-ап фирма “Наопако” која ће инвестиорима представити апликацију за паметне телефоне “Таблета”.
Идеја настала пре две године, коначни облик је добила недавно у “Стартиту” када су се четворо младих људи удружили око једног циља, а добробит ће имати изузетно много људи. Апликација је осмишљена да подсети болесника када треба да попије терапију, али и када да купи нову кутију лекова, извади додатне налазе за заказани преглед и помогне му у комуникацији са најближом апотеком.
-Идеја је кренула од тога да направимо подсетник за узимање терапије, међутим, то смо касније проширили. Поред терапије за себе, онај ко инсталира ову апликацију моћи ће да прати и терапију коју треба да попије дете или кућни љубимац. Такође је осмишљено и да помогне медицинским сестрама у приватним болницама или домовима за старе да прате када неко од корисника који лек треба да попије. Све то смо још проширили и мапом која показује најближу апотеку, па корисник може да позове или пошаље поруку да провери да ли имају лек који му треба и евентуално га резервише, објашњава Предраг Стошић, програмер и студент треће године високе Медицинске и пословно-технолошке школе струковних студија у Шапцу.
Апликација ће пратити и заказане прегледе, подсећаће уколико је потребно урадити додатне анализе. Ово ће бити од великог значаја код прегледа који се некада закажу тек за неколико месеци.
Највећу корист од апликације имаће хронични болесници. Када неко треба да пије лек само неколико дана може искористити и обичан подсетник који има у сваком телефону. Ипак, ако се терапија узима континуирано месецима, биће довољно издвојити само неколико минута, да се скенира бар код, унесе сатница и када се почиње са узимањем лека и наредних месец дана пацијент не мора мислити о томе. Добиће чак и обавештење када треба да набави нову кутију лека.
На идеју за стварање овакве апликације дошао је програмер Владимир Атанацковић још пре две године. Желео је да је реализује са менаџером у фармацеутској компанији Младеном Икодиновићем, али нису успели то да остваре сами. Недавно је у “Стартит” центру упознао Предрага и Бојану Завађу, архитекту која је радила као менаџер у “Стартиту”. Њих четворо су основали фирму и довели идеју на корак до реализације. Следећи корак је одлазак у Америку и проналазак фонда који ће финансирати ову идеју.
Шабачка фирма је са још три из Србије изабрана да иде на EastHub, а конкуренција је била веома велика. Око 150 фирми се пријавило, а око 120 њих позвано је на разговор у Привредну комору Србије.
-На Фејсбуку смо видели конкурс који је објавио EastHub бизнис акцелератор. Српски старт-апови су могли да се пријаве и ми смо послали пријаву. Убрзо су нас позвали на получасовни интервју. Изнели смо им све што имамо у плану да урадимо, а они су саслушали нашу идеју. Показали су велико интересовање за нашу апликацију и рекли су да је наша идеја једна од најбољих у Србији, каже Предраг Стошић.
Програм у Мајамију траје од 4. до 17. фебруара. Прво ће бити организована предавања како продати идеју инвеститорима у Америци. На тим предавањима треба да науче како читав систем функционише, како да заштите производ и како најбоље да се представе инвестиционим фондовима. Ради се о фондовима који располажу милијардама долара. Шабачка фирма ће на завршном догађају покушати да придобије неког од њих за своју идеју.
-Отишао сам у “Стартит” на предлог једног од професора, да видим о чему се ради. Тамо сам се укључио да одржим једно предавање, онда сам упознао Владимира и у року од месец дана већ смо јурили визу за Америку, објашњава Предраг своје искуство са старт-апом.
Најважнија је добра идеја
Старт-ап заправо представља технолошку идеју, односно фирму у зачетку. То је почетак нечег већег, а може се развити у веома озбиљну компанију. Највеће светске ИТ компаније су почеле као старт-апови, а међу њима су Гугл, Амазон, Фејсбук.
-Старт-ап не мора да буде фирма. Може да буде особа или особе са иновативном идејом коју желе да претворе у крајњи производ. Углавном се почне ни из чега, да би се дошло до нечег много већег. Финансије нису нужне, улаже се знање, а касније се предлаже фондовима који желе да инвестирају у ту идеју. То је прави начин за младе људе да почну да раде на својој идеји, она се касније развија, упознају се људи и за кратко време се може направити озбиљна ствар, истиче Предраг Стошић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa